Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Eredivisie wil een NL League, Ajax wil niet toekijken hoe hun geld wordt afgepakt

29 juni 2021, 13.41 uur · Aangepast 29 juni 2021, 14.05 uur · Door Redactie

De KNVB is buitenspel gezet door de clubs uit de Eredivisie, zij willen namelijk hun eigen NL League. Dat meldt Voetbal International (VI). Daar komt alleen één probleem bij kijken, Ajax en Feyenoord willen hier niet aan mee doen.

Bijna alle clubs zijn voor de NL League, behalve de drie grootste voetbalmerken in Nederland: Ajax, Feyenoord en de KNVB. De rest van de ploegen zijn voor deze coup, die verrassend veel lijkt op die van de Spaanse en Engelse ploegen tijdens de Super League, omdat zij hierdoor meer geld zouden ontvangen.

Ajax is daar geen fan van omdat blijkt dat er daardoor meer geld van Ajax wordt afgepakt. En het bleek al juist dat de 35-voudig landskampioen het geld eerlijker wilde verdelen. Door het geld dat wordt verdiend door middel van sponsoren en de tv-gelden uit de Eredivisie eerlijker te verdelen over de clubs.  

Ajax verzwakken

Het plan van de NL League komt onder andere van de directeuren van PSV en AZ, Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn. Uit de analyse van de VI blijkt dat om de competitie sterker te maken, de ploegen Ajax juist zwakker willen maken. Door ook de Europese inkomsten van Ajax te verdelen over de rest.

En daar zit het struikelpunt voor Ajax. "Wij dragen al veel bij en vinden het ook belangrijk samen een sterke competitie te hebben", laat Ajax via commercieel directeur Menno Geelen weten. Hij voegt daaraan toe dat in geen één land een club wordt gedwongen om de Europese inkomsten af te staan.

"Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken. Willen wij in Europa concurreren, dan moeten wij daar ook zelf de risico’s in nemen. Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meeste van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op."

Quote

"Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken"

menno geelen - commercieel directeur ajax

ECV

De ECV of het Eredivisie CV, is een vennootschap waarin alle achttien Eredivisieclubs verenigd zijn. De ECV  draagt namens en voor de clubs zorg over de commerciële exploitatie van de media- en sponsorrechten en promotie van het merk Eredivisie.

Omdat Ajax de Eredivisie graag wil laten groeien, dragen ze al het meest bij aan de ECV. Geelen is het er daarom over eens dat er betere manieren zijn om de Eredivisie te laten groeien, in plaats van de NL League. "We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de 6e competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden."

Het plan

Het plan van de NL League houdt in dat de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) één entiteit worden. Waarin de clubs zelf het competitieschema bepalen en de verdeling van al het geld voortaan gaat via een ranglijst die niet stopt bij de nummer laatst uit de Eredivisie, maar voor alle 34 clubs geldt. Ook zou degradatie uit de Eerste Divisie niet meer mogelijk zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938