Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advies: Bunker weg uit Amsterdam, verhuizing naar Lelystad

8 juli 2021, 20.07 uur · Aangepast 7 december 2021, 16.44 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De opvolger van de Bunker in Osdorp komt, als het aan een adviesrapport ligt, niet in Amsterdam maar in Lelystad. Een definitief besluit over de nieuwe locatie van de 'Hoog Beveiligde Zittingslocatie' volgt na de zomer.

AT5 / Luuk Koenen

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) en de rechtbank willen graag dat de Bunker in de stad blijft, maar volgens het adviesrapport van de commissie Brouwer is Lelystad de meest geschikte locatie. De voornaamste reden dat de commissie Lelystad de beste optie vindt is dat de mogelijkheden voor het beheersbaar maken van de veiligheidsrisico’s daar het grootst zijn, onder andere omdat de locatie zich buiten stedelijk gebied bevindt. Ook is het volgens de commissie eenvoudiger cellen te realiseren voor de overnachting van gedetineerden uit de EBI of met een hoog vluchtrisico.

Wens

De huidige Bunker in Osdorp is volgens minister Dekker "onvoldoende geschikt qua ligging en voor de ontvangst van bijvoorbeeld slachtoffers en journalisten". Het complex moet daarom worden verplaatst. Amsterdam hoopte de Bunker te kunnen houden, maar dan op een nieuwe locatie. De Lutkemeerpolder werd als een geschikte locatie gezien. Die wens lijkt dus niet uit te komen.

Het boek is nog niet helemaal dicht voor Amsterdam en de andere kandidaat Zwolle: het definitieve besluit voor de nieuwe locatie van het complex volgt volgens Dekker na de zomer.

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938