Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stadsarchief viert 25 jaar Pride: "Ik durfde zelf niet zo uitbundig op een boot te staan"

11 juli 2021, 15.00 uur · Aangepast 11 juli 2021, 21.06 uur · Door Roos Gerritsen

Vanwege de coronamaatregelen werd de viering van het 25-jarig bestaan van Pride met een jaar uitgesteld tot deze week. Het Stadsarchief opende de tentoonstelling 'Amsterdam Regenboogstad, 25 jaar Pride'. Bezoekers maken hierin kennis met twaalf personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de emancipatie van de regenbooggemeenschap. Bedenker van de botenparade Siep de Haan is een van de geportretteerden. 

AT5

Aan de keukentafel bedacht De Haan samen met zijn man Peter Kramer en vriend Ernst Verhoeven in 1996 het plan voor de botenparade. "We wilden iets terug doen voor de stad omdat we Amsterdam een prachtige stad vinden om in te wonen. Het is een homoparadijs! Een week voor de botenparade dacht ik nog om het af te gelasten, want straks zou er geen enkele boot komen." Dat bleek echter niet het geval. De eerste editie in 1996 trok al zo'n 20.000 bezoekers.

Verpreutsing

Inmiddels is de botenparade niet meer weg te denken, maar in 2003 was het nog maar de vraag was of het evenement door kon gaan. "Ik kan me nog wel wat gedoe herinneren over het verlengen van de vergunningen. De eerste tien jaar ging de Pride hartstikke goed, maar er was even een dipje in 2003. Toen had het stadsbestuur bedacht dat er meer verpreutsing moest plaatsvinden. Terwijl wij juist meer bloot met een knipoog wilden. Gelukkig hebben wij die tendens een beetje om kunnen buigen.", vertelt De Haan.

Quote

"De formule die we in 1996 hebben bedacht, bestaat in principe nog steeds. Er komen alleen gewoon steeds meer kleurtjes bij"

Siep de Haan, Oprichter Pride Amsterdam

In de tentoonstelling zijn, naast De Haan, ook andere belangrijke personen voor de LHBTI+ community geportretteerd. Zoals Naomie Pieter, oprichter Black Pride NL en voorzitter van Trans United Europe, Dinah Bons.

De tentoonstelling is nog tot 10 oktober te bezichtigen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938