Start van hoofdcontent

Stad

nl

RIVM: meeste coronabesmettingen in Amsterdam, regio "donkerpaars"

13 juli 2021, 15.18 uur · Aangepast 13 juli 2021, 15.56 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De regio Amsterdam-Amstelland heeft in zowel absolute aantallen als per honderdduizend inwoners het hoogste aantal vastgestelde coronabesmettingen van Nederland. Dat bleek uit de technische briefing van het RIVM vanmiddag. 

In Den Haag werden leden van de Tweede Kamer geïnformeerd door Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Normaal gesproken zou Jaap van Dissel de presentatie geven, maar hij was volgens het RIVM verhinderd. 

Stijger

Volgens Timen hoort de regio Amsterdam-Amstelland bij de "absolute stijgers", want het beeld was in de week van 28 juni tot 5 juli in het hele land nog rustig. Het gaat van 5 tot 12 juli in de regio Amsterdam-Amstelland om 7050 besmettingen, dat zijn er 658 per 100.000 inwoners. De regio is daardoor in de RIVM-tabel niet rood of donkerrood, maar "donkerpaars". 

Timen zei tijdens de presentatie dat de meeste besmettingen in het hele land, bijna veertig procent, veroorzaakt zijn in de horeca. Daarna volgt de thuissituatie, dat zijn iets meer dan een kwart van het aantal van de besmettingen. Feesten zorgden voor zeventien procent van het aantal besmettingen en bezoek thuis voor vijftien procent. 

Presentatie RIVM

Reproductiegetal

De afgelopen week is het aantal meldingen van coronabesmettingen in Nederland verzesvoudigd. Het reproductiegetal ligt op 2,17. Dat betekent dat iedere coronapatiënt gemiddeld 2,17 anderen besmet. Dat getal is niet eerder zo hoog geweest. Het reproductiegetal van de deltavariant, die inmiddels dominant is, is zelfs 2,52.

De Amsterdamse GGD komt morgen met eigen weekcijfers. De afgelopen zeven dagen gebeurde het meerdere keren dat er online geen testafspraak gemaakt kon worden, telefonisch zou dat wel mogelijk zijn.

Erg hoog

Uit een bericht dat een leidinggevende van de Amsterdamse GGD naar medewerkers stuurde blijkt dat maar liefst 21,6 procent van de mensen die zich gisteren liet testen inderdaad besmet met het coronavirus bleek. "Dat is in vergelijking met de rest van het land (14,5%) erg hoog."

Ook zijn een aantal GGD'ers zelf positief getest. Sommigen van hen waren al volledig gevaccineerd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938