Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koningin Máxima opent 3D-geprinte brug op de Wallen

15 juli 2021, 11.18 uur · Aangepast 15 juli 2021, 11.54 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Koningin Máxima heeft donderdagochtend de tijdelijke 3D-geprinte brug bij Stoofsteeg op de Wallen geopend. Vanaf nu hoeven voorbijgangers niet meer om te lopen.

AT5/NH Nieuws

Met een druk op de knop schakelde de koningin een robot in, die op zijn beurt het lintje weer doorknipte. Vanaf nu kunnen voorbijgangers dus weer makkelijk oversteken, zonder om te hoeven lopen. De brug heeft een futuristisch ontwerp, met glanzend stalen golven van 12,2 meter lang en 6,3 meter breed en beschikt over slimme sensoren die onder meer verkeersstromen, drukte en temperatuur meten.

Tijdelijk

In eerste instantie zou de brug al in 2019 worden geplaatst. De plaatsing werd echter telkens uitgesteld omdat de kademuur in slechte staat bleek en er graaf- en duikonderzoek aan de kademuur nodig was. Het bedrijf dat de brug heeft gemaakt liet eerder al weten dat het vernieuwen van de kademuur voor de gemeente een 'ongelooflijk ingewikkeld project met allerlei tegenslagen' was. De brug is met speciale technieken 'geprint' en is al een paar jaar af. Het plaatsen duurde echter maar een paar dagen. Bewoners van het Wallengebied gaven eerder al aan blij te zijn met de komst van de brug.

De brug, die door een 3D-printer is gemaakt, is bedoeld voor tijdelijk gebruik. Als de originele brug, die momenteel wordt gerenoveerd, wordt teruggeplaatst dan wordt de huidige brug weer weggehaald. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938