Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ruim vier miljoen aan edelmetaal spoorloos na gewelddadige overval Noord'

24 augustus 2021, 06.33 uur · Aangepast 24 augustus 2021, 09.44 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er blijkt nog vier miljoen euro aan edelmetalen spoorloos die bij de gewelddadige overval op een waardetransport in Noord begin mei is buitgemaakt. Dat meldt NU.nl, die stukken uit het onderzoeksdossier heeft ingezien.

Vlak na de overval zei de politie dat waarschijnlijk de hele buit weer was teruggevonden, maar uit onderzoek van het getroffen bedrijf Schöne Edelmetaal en waardetransporteur Brink's, blijkt er nog iets van 4,2 miljoen euro aan materialen te missen.

De overval vond op 19 mei plaats op een waardetransport van Brink's in Noord. Het busje vervoerde onder andere edelmetalen uit Duitsland en België. De Duitse edelmetalen, goed voor ruim vijf miljoen euro, zijn volledig teruggevonden. Maar van de zending uit België is volgens de nieuwssite 2,8 miljoen euro van de in totaal 12 miljoen euro nooit teruggevonden. Het zou gaan om 80 kilo platina en bijna 60.000 euro aan goud.

Het materiaal dat Schöne Edelmetaal zou overdragen aan Brink's, zou ruim twee miljoen euro waard zijn. Daarvan is 1,4 miljoen euro nog niet teruggevonden, meldt NU.nl.

Gisteren meldden het AD en RTL Boulevard al dat de totale waarde van het transport zo'n 67,3 miljoen euro bedroeg.

De overval in mei was door de overvallers goed voorbereid. Vlak na het arriveren van het waardetransport bij Schöne Edelmetaal, drongen de mannen met bivakmutsen het filiaal binnen. Medewerkers werden vastgebonden met tiewraps en de buit werd ingeladen in de auto's. Om mensen op afstand te houden, schoot een overvaller met een kalasjnikov in de lucht.

De overval eindigde in een klopjacht in Broek in Waterland. In een weiland liep het uiteindelijk uit op een schietpartij tussen de politie en de overvallers. Daar kwam een van hen, een 47-jarige man uit Frankrijk, bij om het leven. Zes anderen werden opgepakt.

Drie overvallers zijn nog altijd spoorloos. Zij zouden ook uit Frankrijk of België komen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938