Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protestmars na brand: "Dat de regenboogvlaggen weg moeten is de wereld op zijn kop"

26 augustus 2021, 22.03 uur · Aangepast 26 augustus 2021, 22.31 uur · Door Roos Gerritsen

Veel emotie vanavond tijdens de protestmars voor de LHBTI+gemeenschap. Aanleiding is de brand die vorige week ontstond op de gang in een flat op de Krelis Louwensstraat nadat daar een regenboogvlag in de fik werd gestoken. Verhuurder stichting Duwo verzocht de bewoners vervolgens niet meer van dit soort vlaggen meer op te hangen. Bewoners en verschillende LHBTI+organisaties vinden dat belachelijk en gingen de straat op. 

AT5

"Geen zero tolerance voor regenbogen in de gangen, maar zero tolerance voor haat, discriminatie en geweld" aldus Julia Zegelingen in haar speech op het Mercatorplein. Zij is een van de bewoners die zich niet kan vinden in het besluit van Duwo.

Frank Broekman, voorzitter van COC Amsterdam, sluit zich daarbij aan. "Het is idioot om eerlijk te zijn. We snappen natuurlijk dat brandveiligheid een belangrijk issue is, maar dat de regenboogvlaggen weg moeten. Dat is de wereld op zijn kop."

Volgens burgemeester Halsema is er sprake van een misverstand en is de oproep van Duwo verkeerd begrepen. "Politie en brandweer hebben aan Duwo gevraagd om alle brandbare materialen uit de flat te verwijderen. Volgens mij heeft Duwo niet bedoeld dat de vlaggen niet mogen, maar dat ze voor de ramen moeten hangen."

Quote

"Het gaat om een hele serie aan geweld en discrimantie incidenten"

Bezoeker Protestmars

Een bezoeker van de protestmars ziet de brand in de flat op de Krelis Louwensstraat als een groter probleem. "Het gaat om een hele serie aan geweld en discrimantie incidenten. Overal op scholen, in uitgaansgebieden en op straat."

Ook uit cijfers van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam, werd deze week duidelijk dat geweld tegen de LHBTI+gemeenschap toeneemt. Halsema laat weten dat de gemeenteraad gaat kijken of ze extra maatregelen moeten gaan nemen. 

Lisa van Ginneken, kamerlid van D66, loopt ook mee met de stoet. Voor de vlaggen op de Krelis Louwensstraat heeft zij nog wel een suggestie: "Mijn oproep aan Duwo zou zijn. Koop een paar bussen verf en verf de muren in regenboogkleuren. Die zijn niet zo makkelijk in de fik te steken, maar dan heb je toch wel even dat inclusieve gezicht laten zien. "

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938