Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Demonstratie tegen coronamaatregelen rustig verlopen, politie schat 20.000 aanwezigen

5 september 2021, 14.22 uur · Aangepast 5 september 2021, 20.35 uur · Door AT5/NH Amsterdam & Sammie van den Broek

De demonstratie tegen de coronamaatregelen is rustig verlopen. Er zijn geen aanhoudingen gedaan en de sfeer was goed, zo laat een politiewoordvoerder weten. Naar schatting van de politie liepen er 20.000 mensen mee in de tocht die van de Dam naar het Leidseplein, Frederiksplein en Stopera weer eindigde bij de Dam. Initiatiefnemer was Michel Reijinga schat het aantal aanwezigen op 50.000. 

De demonstratie  eindigde om 16.30 uur. Met de gemeente was  afgesproken dat het protest rond 15.00 uur zou eindigen. "Bij zulke grote demonstraties kan het uitlopen. De deelnemers hebben een lange afstand afgelegd", aldus de politie. De meeste actievoerders keerden niet lang na aankomst op de Dam huiswaarts. 

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer, sprak vanmiddag tijdens de demonstratie tegen het coronabeleid de actievoerders toe. Hij trok daarbij de werking van coronavaccins in twijfel en zei tegen de aanwezigen dat hij verwacht dat er weer een lockdown komt.

Hij begon zijn speech met de woorden "liefde, vrijheid, geen dictatuur", die tijdens eerdere demonstraties tegen de coronamaatregelen ook geroepen werden. 

"Het is fantastisch om hier te zijn", vertelde hij. "Zoveel mensen in Nederland staan op tegen de ongelijkheid, de discriminatie en de dictatuur die op ons af komt." Ook zei hij dat vaccins "fake" zijn en dat Nederland dus weer in lockdown zal moeten. 

De gemeente riep rond 11.40 uur op om niet meer naar de Dam te komen omdat het te druk zou zijn. Toch dacht Baudet niet dat er door de politie ingegrepen zou worden. "Ik ben vandaag niet bang", zei Baudet. "Moet je kijken hoe goed het gaat, hoe sterk we zijn. Ik ben nergens bang voor."