Start van hoofdcontent

Stad

nl

Organisatie Woonprotest veroordeelt politiegeweld bij kraakpoging

13 september 2021, 14.44 uur · Aangepast 13 september 2021, 18.57 uur · Door Martine Bakker

De organisatie van het Woonprotest veroordeelt het politieoptreden van gisteren bij een kraakpoging in de Gravenstraat. Volgens de organisatie werd er door de politie excessief geweld gebruikt. Ook meerdere ooggetuigen meldden dit aan AT5. Volgens de politie is er geen sprake van buitensporig optreden.

AT5

In totaal werden 61 mensen gearresteerd, inmiddels zijn ze allemaal vrijgelaten.

Na het rustig verlopen woonprotest, dat eindigde met duizenden mensen op de Dam, voerde de politie charges uit. Een aantal mensen probeerde een pand aan de nabijgelegen Gravenstraat te kraken. Volgens de organisatie van het Woonprotest betrof het een langdurig leegstaand woonhuis. "De ME heeft dat verhinderd en daarbij heeft de politie excessief geweld gebruikt. Zo is er onder andere met een stalen wapenstok op het hoofd van een persoon geslagen die al volledig was ingesloten", aldus de organisatie.

Quote

Ik zag dat mensen op hun hoofd geraakt werden, keer op keer, terwijl ze al weggingen.

ooggetuige

AT5 kreeg vandaag meerdere berichten van demonstranten en ooggetuigen die eveneens spraken van buitensporig geweld van agenten. "Ik zag dat mensen op hun hoofd geraakt werden, keer op keer, terwijl ze al aan het weggaan waren", vertelt een omstander. Volgens ooggetuigen werd er zelfs een demonstrant bewusteloos geslagen.  

Rob van der Veen, woordvoerder van de politie Amsterdam erkent dat er over en weer geweld is gebruikt. Maar is er niemand bewusteloos geslagen door de ME. "Ja er is geduwd, getrokken en geslagen. Maar ja,  als je daar loopt en je ziet dat de politie er aan komt en roept dat je weg moet en je doet dat niet, dan kan het zijn dat je een duw of een klap krijgt. Maar je kan natuurlijk ook weglopen."

Quote

"Er is geduwd, en geslagen. Maar als de politie roept dat je weg moet en je blijft staan dan kan het zijn dat je een klap krijgt. Je kunt ook weglopen"

rob van der veen, politie amsterdam

Volgens Van der Veen hadden de krakers een barricade opgeworpen in de steeg en schroeven uit de kozijnplanken van het pand gehaald. De politie wist de kraak te voorkomen door de groep in te sluiten en ze uit de smalle straatjes te drijven. Op beelden is te zien hoe leden van de ME verschillende tikken met een wapenstok uitdelen aan demonstranten die voor hen uitlopen. Ook greep de ME met paarden in.

Meerdere ooggetuigen melden aan AT5 dat de politie een demonstrant uit zijn rolstoel omver wierp en met stokken sloeg. Maar volgens de politie is dit heel anders gegaan. "De man probeerde een aanhouding te beletten door meerdere keren met zijn rolstoel hard tegen een politieman aan te rijden. Vervolgens is de man vastgepakt en naar achteren getrokken. Hij is daarbij uit zijn rolstoel op de grond gekomen. Hij is niet geslagen en niet bewusteloos geraakt. Hij is net als de andere arrestanten aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex." 

Hoewel kraken sinds 2010 bij de wet verboden is, meldt de organisatie van het Woonprotest dat het pro-kraken is. "Kraken moet gedecriminaliseerd worden, omdat het onderdeel is van het fundamentele woonrecht. Kraken speelt namelijk een belangrijke rol in de strijd tegen parasitaire beleggers de vele goede woonhuizen leeg laten staan."

Spoeddebat

De politieke partij BIJ1 heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd over het politieoptreden van gisteren. Met dit debat, dat aanstaande woensdag plaats moet vinden, wil de partij het recht op demonstreren waarborgen, zonder (de angst voor) politiegeweld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938