Politiek

NL
V

Benoeming wethouder Wonen Wedemeijer (SP) uitgesteld vanwege rechtszaak vrouw

15 september 2021, 14.10 uur · Aangepast 15 september 2021, 14.29 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een rechtszaak tussen de vrouw van Jakob Wedemeijer en de gemeente Amsterdam zorgt ervoor dat de benoeming van de nieuwe wethouder Bouwen en Wonen wordt uitgesteld. SP-fractievoorzitter Erik Flentge maakte tijdens de raadsvergadering bekend dat Wedemeijer vandaag toch niet benoemd wordt. 

De beoogd wethouder zou namelijk van de gemeentejurist te horen hebben gekregen dat er 'risico is dat het beeld ontstaat dat er dingen door elkaar lopen als Jakob Wedemeijer wethouder is en zijn vrouw een rechtszaak heeft lopen tegen diezelfde gemeente.' 

De rechtszaak is door de vrouw van Wedemeijer, Liesbeth Schreiner, aangespannen nog voordat hij in aanmerking kwam voor de functie van wethouder. De zaak moet splitsing van eengezinswoningen ongedaan maken en loopt vanaf juli dit jaar. De vrouw van Wedemeijer wil hiermee verkamering en splitsing van huizen in hun buurt tegengaan.  

Opvolger Ivens

De benoeming laat nu dus nog even op zich wachten, maar volgens de fractievoorzitter zal dat niet lang duren. De gerechtelijke procedure loopt nu, en Flentge geeft aan: "Dat soort onterechte onduidelijkheid willen wij niet laten ontstaan en netjes oplossen. Daar hebben we even, ik hoop korte tijd, voor nodig."  Wedemeijer zou vandaag worden geïnstalleerd als nieuwe wethouder, omdat hij Laurens Ivens opvolgt. Laatstgenoemde trad in juli, nadat hij vijftien jaar actief was in de gemeentepolitiek, af na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. 

Wanneer de benoeming van Jakob Wedemeijer nu plaatsvindt is niet duidelijk. Het is namelijk nog onbekend wanneer de rechtszaak tussen de gemeente en zijn vrouw zal voorkomen.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938