Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wedemeijer hoopt als nieuwe wethouder wonen de woekerprijzen aan te kunnen pakken

26 augustus 2021, 12.27 uur · Aangepast 27 augustus 2021, 07.15 uur · Door Rob Hirschmann

De beoogde nieuwe wethouder Jakob Wedemeijer (SP) hoopt ondanks het feit dat hij maar voor een korte termijn werkzaam is de grootste problemen op de woningmarkt aan te kunnen pakken. "De markt is overgekookt."

Gefeliciteerd met uw voordracht als nieuwe wethouder. Heeft u er lang over moeten nadenken?

"Ik ben door mijn partij gevraagd om mij op de kandidatenlijst te laten zetten. Ik heb er twee weken over nagedacht en uiteindelijk besloten om het te doen. De SP wil graag het werk afmaken en vindt het belangrijk om in de coalitie te blijven. Er is nog veel te doen. Het dossier Wonen is té urgent."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al in maart. Wat kunt u in zo'n korte tijd voor elkaar krijgen?

"Ik ben nog geen wethouder, daar gaat de raad natuurlijk eerst over. Maar ik heb eigenlijk twee grote speerpunten. Allereerst wil ik dat er een onderzoek komt naar het opkopen van sociale huurwoningen. Daarnaast wil ik het onderwerp opkoopberscherming op de agenda zetten. Dat houdt in dat eigenaars van woningen verplicht worden om ook in die woning te wonen."

Quote

"Ik speel het nooit op de man af. Blijf altijd in gesprek, hoe groot de weerstand ook is."

jakob wedemeijer, beoogd nieuwe wethouder

Wonen is een groot dossier. Hoe omschrijft u de huidige Amsterdamse woningmarkt?

"Het grootste probleem zijn de beleggers en de vermogende particulieren. Die zorgen ervoor dat de woningmarkt overgekookt is."

U zult toch ook met ze in gesprek moeten. Hoe gaat u dat doen?

"Ik ben van het praktisch idealiseren. Ik kijk eerst hoe het zit, juridisch en economisch. Daarna probeer ik afspraken te maken, al is dat niet makkelijk als de markt domineert. Ik speel het nooit op de man af. Blijf altijd in gesprek, hoe groot de weerstand ook is."

Wat hoopt u dat de Amsterdammer merkt van uw aanwezigheid in het college?

"Ik hoop dat ze zien dat ik hard werk aan het vergroenen van de stad. En dat de woekerprijzen op de woningmarkt enigszins worden aangepakt. Nou ja, laat dat enigszins maar weg. Dat ze gewoon worden aangepakt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938