Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema na ingegooide ramen vanwege regenboogvlaggen: "Hele samenleving moet in het geweer komen"

15 september 2021, 17.57 uur · Aangepast 15 september 2021, 19.29 uur · Door Stefan Bunschoten

Het is belangrijk dat iedereen zich uitspreekt tegen geweld en intolerantie tegen de LHBTI-gemeenschap. Dat benadrukte burgemeester Femke Halsema, nadat raadsleden tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen stelden over de vanwege regenboogvlaggen ingegooide ruiten in Bos en Lommer. 

"Het is heel ernstig en het is ook onacceptabel", zei Halsema tijdens de gemeenteraadsvergadering. "Dat leden uit de LHBTI-gemeenschap in Amsterdam zich onveilig voelen of worden geïntimideerd. Het is ook een fictie om te denken dat je dit alleen met repressie kan tegengaan. Op het moment dat intolerantie diep in onze samenleving zit. Hoe ernstig ook."

"Dat betekent dat de hele samenleving in het geweer moet komen", vervolgde ze. "Scholen, ouders, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, bedrijven, sportverenigingen. Iedereen heeft zijn deel te nemen om ervoor te zorgen dat bij ons op straat en in onze samenleving wij trots zijn op onze LHBTI-gemeenschap en ervoor te zorgen dat mensen zich in alle vrijheid over straat kunnen bewegen in plaats van dat ze zich geïntimideerd voelen."

AT5

Sinds deze zomer is er een zogenoemde Regenboog Veiligheidsalliantie actief. Die bestaat naast Halsema uit 27 maatschappelijke groepen en organisaties, wethouder Rutger Groot Wassink en de politie. Halsema zei dat de alliantie na de oprichting, anderhalf jaar geleden, vertraging had opgelopen. "Omdat men in eigen kring eigenlijk tijd nodig had om te beslissen wie de leiding had en hoe men verder wilde gaan."

De gemeente is volgens Halsema met de Regenboog Veiligheidsalliantie in overleg over "welke acties er kunnen volgen". 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938