Start van hoofdcontent

Stad

nl

De sloop van historische panden Van Eeghenstraat gaat definitief door

28 september 2021, 18.44 uur · Aangepast 28 september 2021, 19.10 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Stadsdeel Zuid heeft vanmiddag een spoedaanvraag afgewezen van Erfgoedvereniging Heemschut om de drie stadsvilla's aan de Van Eeghenstraat alsnog een monumentale status te verlenen om zo sloop te voorkomen. Niets staat sloop nu nog in de weg.

In de Van Eeghenstraat in de Vondelparkbuurt protesteerde gister een groep buurtbewoners tegen de sloop van panden op nummer 70 -72. De eigenaar wil de villa's tegen de vlakte gooien voor een nieuw wooncomplex met ondergrondse parkeergarage. Het stadsdeel vindt dat uit de adviezen van onder meer de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit dat er niet voldoende monumentale waarden zijn om de status van gemeentelijk monument te onderbouwen. 

Woedend

De bewoners zijn woedend dat de gemeente niet luistert naar hun argumenten om het 19e eeuwse straatbeeld te beschermen. De nieuwe eigenaar wil de panden tegen de vlakte gooien om er zes luxes stadsvilla's bouwen met een ondergrondse garage. "Dit is wat ze gaan bouwen, ik vind het monsterlijk", zegt een verontwaardigde Jeroen Krabbé, die vlakbij woont. "Maar het gaat er niet eens om wat er komt, maar wat er weggaat." 

Maar projectontwikkelaar Rob Voet, ziet dat anders. "We hebben er bijna twee jaar over gepraat met de Welstandscommissie, die gaf ons onlangs nog een compliment voor alle aanpassingen die we nog hebben gedaan. Ze vinden het een verrijking voor de Van Eeghenstraat. Amsterdam betaalt die commissie om in de gaten te houden wat wel en niet kan, dan  je moet hun mening ook respecteren."

Succesvol bezwaar

Eerder werd er in de straat een omgevingsvergunning verstrekt voor drie andere panden. Deze zouden worden samengevoegd, en ook hier zou een ondergrondse parkeergarage komen. De bewoners maakten bezwaar bij de gemeente, en kregen zo'n anderhalf jaar later gelijk.

Momenteel ligt er een voorstel bij het stadsbestuur om de hele Vondelparkbuurt de status van beschermd stadsgezicht te verlenen. Hierdoor zullen er strengere voorwaarden komen voor bouw- en sloopvergunningen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938