Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zweedse vastgoedreus Heimstaden heeft meer huizen dan Blackstone: "Wij zijn echt een andere organisatie"

16 oktober 2021, 07.11 uur · Aangepast 16 oktober 2021, 12.30 uur · Door Ronald Olsthoorn

In Zuidoost zit het kantoor van Heimstaden, de grootste buitenlandse investeerder op de Nederlandse woningmarkt. Buitenlands geld op een overgekookte woningmarkt zorgt voor steeds meer ongemak, maar volgens de directeur gaat het om "de intentie" waarmee je je op die markt begeeft. 

In 2019 werd Heimstaden in een klap de grootste buitenlandse huurbaas van Nederland toen het 10.000 woningen overnam van de Britse durfinvesteerders van Round Hill. Intussen staat de teller op 13.500 huizen, 500 daarvan staan in Amsterdam. 

"70 procent sociale huur"

Managing director van Heimstaden Nederland, Eddo Rats, zegt in gesprek met AT5 dat hij nog niet schuin wordt aangekeken als hij op verjaardagen vertelt wat voor werk hij doet. "Wij zijn van oorsprong een Scandinavische woningverhuurder. We bieden huurwoningen aan voor eigenlijk alle Nederlanders. 70 procent van onze portefeuille bestaat uit sociale huurwoningen en daarnaast hebben we ook middenhuur en dure huurwoningen, daar ben ik ongelofelijk trots op en dat vertel ik graag op feestjes." 

Al blijft een beetje in het midden wat er gebeurt als die sociale huurwoningen vrij komen, een substantieel deel blijft betaalbaar volgens Rats: "Een deel blijft in dat sociale segment, een deel gaat naar het middensegment en een deel gaat naar het hoge segment."

Duizenden mensen protesteerden vorige maand tegen de hoge huizenprijzen - Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Woonprotest

"Een huis is om in te wonen en geen beleggingsobject", was veel te zien en te horen vorige maand tijdens het woonprotest. In dat verband wordt vaak gewezen naar de activiteiten van het Amerikaanse Blackstone, dat 1400 Amsterdamse huurhuizen op de balans heeft staan. Blackstone heeft in totaal 1800 woningen in Nederland

Rats laat zich niet uit over zijn collega's op de markt ("ik ken hun strategie niet"), maar kan zich het chagrijn wel inbeelden. "Ik begrijp dat mensen dat denken, en ik denk ook dat er een aantal voorbeelden zijn waar die gedachte zo zou kunnen opkomen, maar wij zijn echt een andere organisatie."

Noorse miljardair

Toch is het de oprichter van Heimstaden, de Noor Ivar Tollefsen, bepaald niet slecht gegaan de afgelopen jaren. Volgens Forbes was hij in 2018 goed voor zo'n 4 miljard dollar en de afgelopen jaren boekte zijn bedrijf recordwinsten die uiteindelijk weer terugvloeien naar de aandeelhouders in Zweden en Noorwegen. Nederlandse pensioenfondsen opereren op een vergelijkbare manier op de woningmarkt, maar hun opbrengsten blijven binnen de landsgrenzen. 

Rats: "Ik begrijp niet dat, omdat wij uit het buitenland komen, dat dat plotseling een soort categorisering is van onze organisatie. Het gaat namelijk over de intentie die wij hebben om hier te werken aan de stad. En waar onze aandeelhouders of andere vermogensverschaffers dan zijn, dat doet volgens mij niets af aan het feit dat we hier voor de langere termijn zijn."

Quote

"Wij geloven absoluut, een woning zonder keuken, dat is geen woning"

directeur eddo rats over de bouwambities van heimstaden

Heimstaden groeit als kool en is, anders dan andere buitenlandse partijen, lokaal aanwezig. Naast het Nederlandse hoofdkantoor zit ook een van de vijf regiokantoren in Zuidoost, waar huurders zich bijvoorbeeld melden als er wat gerepareerd moet worden. Maar de ambities reiken verder. De Scandinaviërs willen de komende jaren ook zelf gaan bouwen, huurwoningen in het middensegment, aldus Rats.

"Ik weet dat er in Amsterdam aanvullende regels zijn. Maar wat ons betreft, als je langjarige afspraken kan maken en met de gemeente kan overleggen waar een bepaalde voorraad in welke prijscategorie zou moeten komen, dan is dat prima te doen."

Dit is volgens de directeur het belangrijkste dat er moet gebeuren: onder nationale regie huizen bouwen om iets aan het schrijnend tekort aan betaalbare woningen te doen. En Heimstaden draagt daar dus graag een steentje aan bij. "Wij beleggen in woningen en dat doen we ook met geld van onze investeerders. En ja, inderdaad wordt daar geld mee verdiend, maar dat neemt nog steeds niet weg dat de manier waarop we dat doen moet bijdragen aan een comfortabeler en duurzamer leven van onze bewoners." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938