Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste confrontatie met verdachten moord Peter R. de Vries: "Die Delano is gewoon een gassie van drie turven hoog"

18 oktober 2021, 18.40 uur · Aangepast 20 oktober 2021, 13.34 uur · Door Ronald Olsthoorn

Vandaag was de eerste, inleidende zitting tegen Delano G. (22) en Kamil E. (35). Ze worden ervan verdacht Peter R. de Vries te hebben doodgeschoten. De een zwijgt, de ander zegt dat hij onschuldig is.

De twee mannen waren niet verplicht om aanwezig te zijn bij deze zogeheten regiezitting waar de stand van het onderzoek wordt doorgenomen, maar waren er wel. Dat betekende dus dat de familie van De Vries en andere naasten voor het eerst in een ruimte zaten met degenen die volgens justitie schuldig zijn aan de moord op de misdaadjournalist.

Quote

"Je wilt natuurlijk eigenlijk gewoon over de reling springen en hem grijpen, maar dat kan niet"

Kees van der Spek

Journalist Kees van der Spek was zeventien jaar lang De Vries' rechterhand. "Ontluisterend om te zien natuurlijk. Die Delano is gewoon een gassie van drie turven hoog. Ja, het heeft wel impact dat je dan opeens iemand in het gezicht kijkt die dat geflikt heeft. Je wilt natuurlijk eigenlijk gewoon over de reling springen en hem grijpen, maar dat kan natuurlijk niet."

Een andere vriend en een van de advocaten van kroongetuige Nabil B., Peter Schouten begrijpt de emotie maar brengt nog even in herinnering dat juist nu "recht aan de rechtsstaat" moet worden gedaan. "Ik geloof heel erg in het onschuldbeginsel, dat is ontzettend belangrijk in het strafproces. En ik vind niet dat je daar iets over kunt zeggen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan. De drie rechters moeten beoordelen of er voldoende bewijs is om deze mannen te veroordelen."

De aankomst van de verdachten.

Volgens het Openbare Ministerie is er sprake van ''een ronde zaak" met veel sterk bewijs. Delano G. zou met een omgebouwd alarmpistool viermaal op De Vries hebben geschoten. Kamil E. zou op 28 juni nog een voorverkenning hebben gedaan bij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat en ook voorafgaand aan de moord zijn de twee nog op de camerabeelden te zien in de nabijheid van de redactie van RTL Boulevard.

Quote

"Ik heb niemand doodgemaakt, ik wist niks van de moord en ik heb geen wapen gezien"

Kamil E.

Maar waar Delano G. vandaag zijn kaken stijf op elkaar hield, praatte Kamil E. wel, bijgestaan door een tolk. "Ik heb niemand doodgemaakt, ik wist niks van de moord en ik heb geen wapen gezien."

Zijn advocaat vroeg dan ook om zijn invrijheidsstelling, maar dat verzoek wees de rechter af. Op 6 december staat de volgende regiezitting op de agenda. Inhoudelijk zal de zaak waarschijnlijk pas medio volgend jaar worden behandeld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938