Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Eerste dancemuseum in Club Air: "Nederlanders waren pioniers"

2 november 2021, 11.15 uur · Aangepast 2 november 2021, 14.49 uur · Door Tjeerd Kleijn

Deze week wordt in Club Air aan de Amstelstraat dancemuseum Our House geopend. 's Werelds eerste museum dat volledig in het teken staat van elektronische muziek en de internationale dancecultuur. 

De opening is al een paar keer uitgesteld, maar komende donderdag is het eindelijk zover. Dan opent dancemuseum Our House de deuren voor het publiek. Volgens curator Arne van Terphoven wacht de bezoekers een interactieve tour met de vibe van een festival.

"Je komt met zijn allen tegelijk binnen. Dan is er een gezamenlijke beginshow op de dansvloer. Vervolgens gaat iedereen zijn eigen weg. Je kan een plaat mixen, je naar classics luisteren, je kan je verdiepen in de historie en in het design. Daarna komt iedereen weer terug op de dansvloer om een twintig minuten lange eindshow te ondergaan, waarin je van nul tot nu de hele dancecultuur om je oren gebeukt krijgt."

Quote

"Heel de wereld keek naar ons"

dj jean

Our House gaat het pand delen met nachtclub Air, op de locatie waar vroeger de roemruchte discotheek iT zat. En als je iT zegt, zeg je DJ Jean. Hij was in de jaren negentig de vaste DJ van de legendarische club. "Je zou op zijn minst een wassen beeld van mij verwachten hier. Gekkigheid."

DJ Jean vindt het museum een mooi initiatief. En ook de locatie is volgens hem top. In pioniersland Nederland. "We waren de eerste met zulke clubs. De Roxy en de iT. We waren de eerste met festivals wereldwijd. Heel de wereld keek naar ons. Dit is een heel goed en origineel initiatief. En terecht. Want wij zijn als Nederlanders op heel veel gebieden wat betreft dancemuziek pioniers geweest."

Overdag museum, 's nachts feesten

De exposities en installaties van het museum kunnen volgens curator Van Terphoven binnen zo'n anderhalf uur worden ingeklapt en opgeborgen om plek maken voor het uitgaanspubliek. "Dan is de ruimte weer helemaal klaar voor grote, heftige clubnachten."

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938