Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim duizend coronabesmettingen op ADE: 0,29% op totaal aan bezoekers

2 november 2021, 12.46 uur · Aangepast 2 november 2021, 18.36 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn iets meer dan duizend feestgangers besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit gegevens van de GGD Amsterdam. Bij ADE zijn in totaal 300.000 bezoekers geweest, dus dat betekent dat er corona is geconstateerd bij 0,29 procent van het totaal aantal bezoekers. De GGD vermoedt dat het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen op een stuk hoger ligt.

Laura Jacobs / ADE

Volgens de GGD geeft het bron- en contactonderzoek alleen geen volledig beeld van het aantal coronabesmettingen opgelopen tijdens ADE. Zo gebruiken volgens de dienst veel mensen tegen het advies in een zelftest bij klachten, en zal niet iedereen met een besmetting aangeven aanwezig te zijn geweest bij ADE. Het festival trok ook buitenlandse bezoekers die zich niet bij de GGD laten testen en niet in beeld komen bij het bron- en contactonderzoek.

Aantal besmettingen mogelijk hoger

In de landelijke cijfers is een flinke toename te zien van de coronabesmettingen. Na voor de hand liggende situaties zoals op scholen en de thuis- en werksituatie, is bezoek aan horeca en uitgaansgelegenheden één van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting.

Van 13 tot en met 17 oktober werd er volop gefeest in de stad. In totaal werden er 350 evenementen op 140 verschillende locaties gehouden. Bezoekers hadden een coronatoegangsbewijs nodig en binnenevenementen moesten zich houden aan een maximale bezetting van 75 procent. Ook begonnen de evenementen vroeger dan normaal en waren ze om middernacht afgelopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938