Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centrum onbereikbaar voor autoverkeer tijdens klimaatmars

5 november 2021, 14.33 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De klimaatmars die morgen wordt gehouden zal worden bijgewoond door 20.000 deelnemers, zo verwacht de organisatie. De driehoek van gemeente, politie en Openbaar ministerie heeft met de organisatie afgesproken dat demonstranten dringend geadviseerd wordt anderhalve meter afstand te houden. Het centrum is vanwege de verwachte drukte tijdens de mars onbereikbaar voor autoverkeer.

De gemeente sluit tussen 12.00 en 13.00 uur de toegangswegen voor motorvoertuigen naar het centrum. Bij de Blauwbrug houden verkeersregelaars het verkeer tegen. Verwacht wordt dat auto's het centrum vanaf 13.00 uur weer in en uit kunnen via de Oostertoegang. Vrachtwagens hoger dan 3,2 meter kunnen tussen 12.00 en 16.00 uur het centrum niet in en uit.

Door de nieuwe maatregelen die zijn aangekondigd door het demissionaire kabinet is er gekeken naar de wijze waarop de demonstratie georganiseerd wordt. Daar verandert niet veel aan, want de klimaatmars zal nog steeds gelopen worden van de Dam naar het Westerpark. Hierbij is anderhalve meter afstand houden niet verplicht, maar wel een dringend advies. Handhavers en politie hebben namelijk op dit moment geen juridische grondslag om de regel af te dwingen. 

Verzamelen op de Dam

Vanuit de gemeente is er toestemming gegeven om van 12.00 uur tot 17.00 uur te demonstreren. De deelnemers zullen verzamelen op de Dam aan de Paleiszijde, met uitloop naar de Monumentzijde en indien nodig ook het Rokin. De mars zal onder andere via de Marnixstraat en de Nassaukade uiteindelijk bij het Westerpark eindigen. 

De driehoek heeft afgesproken met de organisatie dat de adviezen van het kabinet actief worden overgebracht op de demonstranten. Hieronder valt ook de oproep om thuis te blijven met klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging en reuk- of smaakverlies. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938