Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gynaecoloog OLVG roept zwangeren op zich te laten vaccineren: "Het is veilig"

28 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 28 november 2021, 13.39 uur · Door Robin Antonisse

Gynaecoloog Leonie van Rheenen van het OLVG in West roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren. Volgens de arts nemen zwangeren een risico als zij dat niet doen. "We moeten echt bekendmaken dat vaccinatie in de zwangerschap veilig is en corona krijgen in de zwangerschap gevaarlijk is."

Het laatste half jaar is het aantal zwangeren met covid-19 op de intensive care verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Volgens gynaecologen en verloskundigen is het ziekteverloop bij een zwangere met covid-klachten sneller dan tijdens de eerste coronagolf.

"Zwangere vrouwen hebben, op het moment dat hun zwangerschap vordert en ze een dikke buik hebben, minder longinhoud", legt Van Rheenen uit. "Ze kunnen dan slechter doorademen. Als daar bovenop een corona-infectie komt, dan maakt dat dat je sneller benauwd bent en je zuurstof nodig hebt. Dan worden ze gewoon veel zieker dan niet-zwangeren."

Intensive care

Daardoor belanden zwangeren eerder op de intensive care. In sommige gevallen moet een baby dan in een vroeger stadium worden gehaald, soms al bij 26 weken. Toch ziet Van Rheenen dat een meerderheid van de zwangere vrouwen in haar ziekenhuis zich nog niet heeft gevaccineerd, terwijl internationaal onderzoek aantoont dat het veilig kan.

Van Rheenen: "De gegevens die we hebben gaan over meer dan 160.000 vrouwen die zich in de zwangerschap hebben laten vaccineren. Daarin zie je geen slechte uitkomsten. Niet meer miskramen, niet meer vroeggeboortes, niet meer aangeboren afwijkingen, en ook geen intra-uteriene sterften. Wat we wel beginnen te weten is dat corona zelf een negatief effect heeft op de zwangerschap. Dus ook een mild verloop kan veranderingen geven aan de moederkoek."

Desinformatie

Een tweet waarin ze zwangeren oproept zich te laten vaccineren, kon deze week ook op veel negatieve reacties rekenen. Volgens de arts is er veel informatie online te vinden die simpelweg niet klopt, soms ook op websites die er heel echt uit zien. "Er werd mij verweten dat er bloed aan mijn handen kleeft en dat ik voor een tribunaal moet komen, dat is gewoon onzin. Er kleeft geen bloed aan mijn handen en ik neem volle verantwoordelijkheid voor wat ik zeg en wat ik doe." Ze pleit voor betere voorlichting.

Ook benadrukt Van Rheenen dat de verloskamers in het ziekenhuis gewoon open zijn tijdens de coronapandemie. "We hebben dezelfde capaciteit als anders. Onze medewerkers werken ook niet op de corona-afdeling en dus alleen voor de zwangeren. Je mag komen met je partner en er mag nog iemand mee met de bevalling. Er mag zelfs een bezoeker op de kraamafdeling komen. Je hoeft niet getest te worden voor je bevalling en je hoeft geen mondkapje te dragen als je weeën aan het wegzuchten bent."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938