Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen aanwezigheidsplicht VU: "Beleid is absurd"

3 december 2021, 13.00 uur · Aangepast 3 december 2021, 15.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Ruim 2000 studenten van de Vrije Universiteit hebben een petitie ondertekend tegen de aanwezigheidsplicht tijdens werkgroepen en tentamens. De studenten vinden het niet kunnen dat ze fysiek aanwezig moeten zijn, terwijl het aantal coronabesmettingen iedere week oploopt. 

Over een kleine drie weken ,vlak voor kerst, begint de tentamenweek. De studenten moeten voor die tentamens naar de universiteit komen. Online is er niets mogelijk. En daar snapt student politicologie Erik Sjoers niets van. "Ik ben bang dat als wij heel veel studenten fysiek  in een ruimte bij elkaar zetten, zij het virus op kunnen lopen en dat als kerstcadeautje geven aan hun familie."

Ook is Erik bang dat studenten door de aanwezigheidsplicht studievertraging kunnen oplopen. Want voor de studenten die thuisblijven tijdens een tentamen - ziek of niet- zijn er gevolgen. Ze moeten het tentamen later maken, en verspelen daarmee mogelijk de enige herkansingsmogelijkheid. Ook komen in ze in de knoop met andere vakken, waardoor de studiedruk toeneemt. Om mogelijke studievertraging en bijbehorende kosten te voorkomen, zouden er zelfs enkele studenten besmet met corona naar de universiteit zijn gekomen. 

Ruim 2000 handtekeningen

Erik is een petitie gestart tegen de aanwezigheidsplicht, en die is in korte tijd al ruim 2000 keer ondertekend. Inmiddels is ook de universiteit op de hoogte van de petitie. Er wordt naar geluisterd, zegt woordvoerder Wessel Agterhof. De universiteit gaat met de studenten op zoek naar een oplossing, maar wil niet terug naar de situatie van vorig jaar, toen alle studenten thuis onderwijs moesten volgen in hun 'veel te kleine kamertjes'.

Volgens Agterhof raakten veel studenten vorig jaar overspannen door al dat thuiszitten. "Daarom willen we niet naar online. Het zal zeker zo zijn dat er fysieke tentamens afgenomen gaan worden. Maar dan hoop ik dat er een extra herkansing wordt geboden zodat studenten niet de druk ervaren om toch te komen. En het tentamen kúnnen missen als ze corona hebben of in quarantaine zitten."

Maar volgens Erik is online tentamens doen echt de enige oplossing. In ieder geval de komende tentamenweek. "En dan kunnen we na kerst weer fysiek op campus de derde periode in." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938