Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten kunnen weer de collegebanken in, maar niet iedereen krijgt evenveel fysiek les

6 september 2021, 18.45 uur · Door Martine Bakker

De duizenden studenten van de UvA en de HvA konden vandaag eindelijk weer de collegebanken in. Maar met een maximum aantal van 75 studenten per collegezaal, krijgt niet iedereen evenveel fysiek onderwijs. Vooral studenten van vakgroepen met hoge studentenaantallen krijgen nog veel lessen online. Studentenunie ASVA vreest voor kansenongelijkheid in het hoger onderwijs. 

Veel studenten snakken naar hun oude studentenleven met fysieke colleges op de universiteit. Vrijwel iedereen heeft het enorm gemist. "Vooral ook dat je weer over de stof kunt praten", zegt een student. "Want vorig jaar heb ik wel vakken gehaald, maar er is weinig blijven hangen moet ik zeggen."

Meer gefocust

Op de campus Oudemanhuispoort geeft docent Reza Zeldenrust een college belastingrecht. Hoewel er 75 studenten naar binnen mogen, is de collegezaal slechts gevuld met 30 studenten. "Mensen zijn gewend om vanuit hun bed het college te bekijken", vertelt één van de studenten. "Maar ik neem het zelf veel beter op als ik in een collegezaal zit." Een medestudent beaamt: "Je bent veel meer gefocust en je kunt direct je hand opsteken bij een vraag." Ook docent Zeldenrust is blij om de studenten weer in de ogen te kunnen kijken. "Heerlijk, je hebt interactie en ziet ook veel beter of studenten het snappen of niet."

Emma Bruining, ASVA Studentenunie
Quote

"Het is oneerlijk dat het aankomt op de grootte en ambitie van een opleiding of je veel of weinig fysiek college kan volgen"

emma bruining, voorzitter asva studentenunie

In de gangen geldt nog wel een mondkapjesplicht en in de collegezaal mogen maximaal 75 studenten. Dat betekent voor deze groep: de ene week fysiek les, de andere week online. Maar bij grote vakgroepen met vele honderden studenten, zoals geneeskunde, kan het zijn dat je maar eens per maand fysiek college krijgt.

De ASVA Studentenunie vreest voor kansenongelijkheid binnen het hoger onderwijs. "Het is heel oneerlijk dat het aankomt op de grootte en ambitie van de opleiding", zegt Emma Bruining, voorzitter van de ASVA studentenunie. "Sommige studenten kunnen wel elke dag naar school en anderen moeten weer weken achter hun scherm zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

College belastingrecht UvA

Ook Zeldenrust puzzelt voor een manier om meer studenten de kans op fysiek onderwijs te geven, zodat de 75 plekken per week volledig bezet zijn. Hij hoopt dat het maximum aantal snel omhoog mag van het Rijk. "Met een QR-code zou je meer studenten kunnen toelaten, tenzij je studenten hebt met onderliggend lijden. Maar als het op verantwoordelijke wijze gebeurt, zie ik geen probleem."

Prikunit

Op de campus aan de Roetersstraat kunnen studenten de komende weken - zonder afspraak - een vaccinatie halen. Daar hebben vandaag al tientallen, vooral buitenlandse studenten, gebruik van gemaakt.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938