Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Presentator en D66'er Roy Ristie (68) overleden

4 december 2021, 09.38 uur · Aangepast 4 december 2021, 13.21 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Amsterdamse Roy Ristie is gisteravond op 68-jarige leeftijd overleden. Ristie werkte voor verschillende Nederlandse omroepen en was acht jaar lang raadslid voor D66 in Zuidoost.

Dat meldt onder andere D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig op Twitter. Risties familie bevestigt het nieuws zaterdagochtend. Afgelopen dinsdag werd de oud-politicus in het ziekenhuis opgenomen na een coronabesmetting.

Surinaamse Amsterdammers

Ristie maakte zich hard voor stadsdeel Zuidoost en de Surinaamse gemeenschap in de stad. Zo was hij onder andere onderdeel van het Comité Pa Sem. De organisatie besteedt aandacht aan het herdenken van de Bijlmerramp uit 1992.

Al sinds 1993 is 30 juni ieder jaar de nationale Dag van Besef. Op de laatste dag van de Keti Koti maand wordt op het Surinameplein stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland, Suriname en de Antillen. Ristie was een van de initiatiefnemers van de ceremonie van Besef. Hij maakte zich hard voor meer bewustwording van het slavernijverleden. "Op school is er heel weinig informatie over de dingen die gemaakt hebben dat deze drie bij elkaar zijn gebracht", zei hij vorig jaar tegen AT5/NH Nieuws.

Quote

"Ik denk aan al die dagen campagne voeren met altijd een bulderende lach en lekker eten"

Reinier van Dantzig over Roy Ristie

Van 2010 tot 2018 was hij raadslid in het stadsdeel voor D66. Ristie speelde onder andere een belangrijke rol in de vernieuwing van de Bijlmermeer. Ook was hij bedenker van de South East Parade. Sinds 2018 wordt een route gelopen door het centrum van Zuidoost om het stadsdeel in de schijnwerpers te zetten. 

Van Dantzig laat weten Ristie te gaan missen en wenst sterkte toe aan de hele familie: "Met een warm hart denk ik aan al die dagen campagne voeren met altijd een bulderende lach en lekker eten." In 2018 ontving Ristie van omroep Salto de Livetime Achievement Award voor ruim 30 jaar betrokkenheid in de mediawereld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938