Ajax overklast Sporting en wint ook zesde groepsduel in Champions League

7 december 2021, 22.40 uur · Aangepast 7 december 2021, 22.54 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Ajax heeft vanavond ook zijn zesde en laatste groepsduel in de Champions League gewonnen. De ploeg van trainer Erik ten Hag won in de Arena met 4-2 van Sporting Portugal.

AT5

Bij Ajax begon Remko Pasveer op doel. In de vorige Champions League-wedstrijd mocht André Onana nog beginnen. Ook Perr Schuurs kreeg een basisplaats van Erik ten Hag, omdat Jurriën Timber met twee gele kaarten achter zijn naam op scherp stond. David Neres verving op linksbuiten de geblesseerde Dusan Tadic.

Aantrekkelijke eerste helft

Ajax begon voortvarende tegen de B-keus van Sporting Lissabon. Ook de Portugezen waren namelijk net zoals Ajax op voorhand al zeker van een plek in de volgende ronde. Al na acht minuten kregen de Amsterdammers een strafschop, nadat de VAR een overtreding had gezien op Sébastien Haller. De spits van Ajax ging zelf achter de bal staan en schoot overtuigend zijn tiende treffer in deze jaargang van de Champions League in de touwen.

Verrassend genoeg kwam Sporting na ruim twintig minuten langszij. Een voorzet vanaf rechts werd niet goed ingeschat door Schuurs en Nuno Santos kopte de gelijkmaker achter Pasveer. Drie minuten voor de rust had Ajax de voorsprong echter alweer hersteld. Antony profiteerde van knullig uitverdedigen van Sporting en schoot onberispelijk raak: 2-1.

Koelbloedig

Al vroeg na rust weet David Neres de voorsprong te vergroten. De Braziliaanse vleugelaanvaller schoot de 3-1 binnen door de benen van de Portugese doelman. Nog geen twee minuten later deed ook Steven Berghuis een duit in het zakje. Op aangeven van de ingevallen Davy Klaassen schoot Berghuis in de korte hoek de vierde Ajax-treffer van de avond raak. Bruno Tabata maakt namens Sporting een kwartier voor tijd uit een spaarzame aanval nog de 4-2, maar uiteindelijk was dat het enige belangrijke wapenfeit van de Portugezen in de slotfase.

Ajax was al zeker van de eerste plaats in de groep C. Sporting gaat als tweede door in de groep. Aanstaande maandag is de loting voor de laatste 32 van de Champions League.

Door de overwinning voegt Ajax zich in een uniek rijtje. Ajax is na Real Madrid (2011/12 en 2014/15), AC Milan (1992/93), Paris Saint-Germain (1994/95), Spartak Moskou (1995/96), FC Barcelona (2002/2003) en Bayern München (2019/20) de zevende club die alle zes wedstrijden in de groepsfase weet te winnen.