Start van hoofdcontent

Stad

nl

Telefooninzameling voor daklozen in de stad: "Maakt het leven een klein beetje makkelijker"

9 december 2021, 20.00 uur · Aangepast 9 december 2021, 20.13 uur · Door Jimmy Miltenburg

Een goed werkende smartphone is van levensbelang voor dak- en thuislozen. De Regenboog Groep is daarom met een inzamelingsactie begonnen. Een stabiele toegang tot het internet is juist voor die groep cruciaal om bereikbaar te zijn voor maatschappelijk werkers en instanties.  

Van de 450 dagelijkse bezoekers aan de inloophuizen van de Regenboog Groep, heeft maar een vijfde een goedwerkende smartphone. "Alleen al voor de bezoekers van onze inloophuizen zitten op 360 gewenste telefoons", vertelt Jola Gosen van de Regenboog Groep. "Dan hebben we ook nog allerlei projecten voor economisch daklozen. Ook daar is een hele grote groep zonder of met slechte telefoon waarbij de apps niet kunnen draaien."

Youssef is een uitzondering. Hij is dakloos, maar heeft wél een smartphone. "Ik heb er één, maar hij is oud en bijna niet meer goed", vertelt hij in inloophuis De Kloof. "Ik heb hem voor contact met familie, vrienden en kennissen. Dat is het belangrijkste eigenlijk. Voor sommige mensen is het belangrijk om hun e-mail te checken, hun bankrekening of reageren op woningnet." Daarbij komt dat ook de QR-code via de telefoon werkt en openbare gebouwen dus voor veel daklozen onbegaanbaar terrein zijn geworden. 

Quote

"Wij hopen veel telefoons te kunnen weggeven aan mensen die dat echt nodig hebben"

Sabrina rinofner, maatschappelijk werker regenboog groep
Bij de inloophuizen zien ze dagelijks de problemen waar daklozen zonder telefoon tegenaan lopen. "Als iemand niet bereikbaar is, wordt heel snel een uitkering stopgezet of een postadres niet verlengd", deelt maatschappelijk werker Sabrina Rinofner haar ervaring. "Of ze kunnen niet terecht in de noodopvang, want daar bellen ze ook vaak op het laatste termijn van 'hé er is toch een bed vrij', en dan is de persoon niet bereikbaar."

Acht telefoons

Daarom hoopt de Regenboog Groep met deze inzamelingsactie een begin te maken aan de oplossing voor dit probleem. De teller staat na een week op slechts acht telefoons. "Wij hopen dat we nog heel veel telefoons binnenkrijgen zodat wij dat kunnen weggeven aan mensen die dat echt nodig hebben", aldus Rinofner. "Dan kunnen wij ook vooruit en verlopen regelzaken goed."

De inzamelingsactie richt zich enerzijds op mensen die een oude telefoon hebben liggen, maar vragen ook om donaties. Op die manier wil de Regenboog Groep 'degelijke telefoons en beltegoedkaarten' kopen. Volgens Youssef een hele welkome investering voor iedereen die leeft op straat. "Een smartphone maakt het leven van een dakloze een kleine beetje makkelijker." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938