Start van hoofdcontent

Stad

nl

Is de hyperloop het vervoer van de toekomst? "Je bent straks vanuit Amsterdam in dertig minuten in Parijs"

20 december 2021, 11.20 uur · Aangepast 21 december 2021, 13.06 uur · Door Redactie i.s.m. Provincie-Noord Holland

In het programma What's Next onderzoeken jonge makers, Nore-linn, Nina, Sander en Luuke, wat er speelt onder leeftijdsgenoten in Noord-Holland. Deze keer verlaten zij de stad om op bezoek te gaan bij Patrick in Delft. Hij werkt daar samen met andere studenten aan het ontwikkelen van de hyperloop, een vacuumtrein die zo maar hét vervoer van de toekomst kan worden. 

Patrick Sheppard is teamleider bij Delft Hyperloop, een team studenten van de Technische Universiteit Delft dat sinds 2016 bezig is om de hyperloop te realiseren door onderzoek te doen en schaalmodellen te bouwen. De hyperloop, een concept van tech-ondernemer Elon Musk, is een soort trein die door een vacuümbuis beweegt en aangedreven wordt door een magnetisch systeem. Doordat er in de buis geen luchtweerstand is en er geen contact gemaakt wordt met het spoor, kun je heel snel en ook nog eens op heel weinig energie reizen. "Zo zou je straks vanuit Amsterdam al in een half uur in Parijs kunnen zijn," vertelt Sheppard trots. 

Quote

"Vliegtuigen zijn straks enkel nog voor intercontinentaal vervoer"

Patrick Sheppard, teamleider bij delft hyperloop

Per buis naar Parijs

De buizensystemen die nodig zijn om een dergelijk tripje naar de Franse hoofdstad mogelijk te maken, zouden volgens Patrick in principe overal kunnen worden aangelegd. Op de lange termijn zou een groot deel van het vliegverkeer ingeruild kunnen worden door de hyperloop : "Binnen Europa gaat het vooral om het overnemen van heel veel korte en middellange afstanden. De vliegtuigen zijn straks enkel nog voor  intercontinentaal vervoer". 

Wie denkt dat dit nog verre toekomstmuziek is, vergist zich volgens Patrick. Over tien jaar zou de hyperloop al ingezet moeten kunnen worden voor vrachtvervoer. "Daarna kunnen wij doorwerken aan het vervoeren van mensen," legt Patrick uit, "dat zou dan rond 2035 mogelijk moeten zijn". 

Quote

"Het vervoeren van mensen zou in 2035 al mogelijk kunnen zijn"

PATRICK SHEPPARD, TEAMLEIDER BIJ DELFT HYPERLOOP
Teamleider Patrick Sheppard laat het schaalmodel van de hyperloop zien

Hyperloop tussen Amsterdam en Rotterdam

Begin dit jaar is er zelfs een onderzoek gestart naar de aanleg van een mogelijke hyperloop tussen Amsterdam en Rotterdam. Meerdere grote bedrijven, overheden en instanties, zoals Schiphol, Agora Flores Holland en de gemeenten Haarlemmermeer en Rotterdam steunen het onderzoek. De hyperloop zou de drukke goederen route tussen Amsterdam en Rotterdam dagen kunnen verkorten.

In het programma What's Next onderzoeken wij, Nore-linn, Nina, Sander en Luuke, wat er speelt onder leeftijdsgenoten in Noord-Holland. Want waar gaan wij wonen, hoe verplaatsen wij ons en hoe belabberd is het klimaat er straks aan toe? Wat kan en mag er nog in de toekomst? In What's Next zoeken wij het uit.