Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Demonstratie tegen erfpachtbeleid: "Zet huiseigenaren niet klem"

15 december 2021, 20.15 uur · Door Jimmy Miltenburg

Voor de Stopera in Amsterdam werd vanmiddag gedemonstreerd tegen het huidige erfpachtbeleid in de stad. Tientallen demonstranten hadden zich verzameld om hun onvrede te uiten. 

Naar hun mening is de oneerlijkheid van de huidige erfpachtregeling een groot probleem voor huizenbezitters in de stad. 

"Erfpacht is een heel groot dossier in Amsterdam waar 150.000 huiseigenaren mee te maken hebben", aldus Koen de Lange, voorzitter Stichting Erfpachters Belang Amsterdam. "In het afgelopen jaar is een belangrijk onderzoeksrapport verschenen van Berenschot, een onderzoeksbureau. Daarover zou de gemeenteraad op 1 december stemmen. Wat is er nu gebeurd? Op het allerlaatste moment is dat onderwerp van de agenda gehaald." Dat zit de erfpachters die zich verzamelden op het plein voor de Stopera dwars.

Nieuw stelsel

Als een woning op grond van de gemeente staat, moet daarvoor een vergoeding betaald worden, de zogeheten canon. In 2017 besloot de gemeente om na 120 jaar een nieuw erfpachtstelsel in te voeren. Woningbezitters konden hierdoor overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. De demonstranten vinden het proces rondom de besluitvorming van dit nieuwe stelsel niet duidelijk en eisen transparantie.

"Een heel groot deel wat er gebeurd is, is geheim", oordeelt Koen de Lange. "Mensen worden geconfronteerd met een geheime berekening die niet duidelijk en niet eerlijk is."

Op het podium vertellen meerdere sprekers over situaties waarin huiseigenaren 'financieel klem komen te zitten'. Iets wat de aanwezige demonstranten herkennen. "De canon stijgt met de inflatie en is nu al enorm hoog", beschrijft demonstrant Evert Brouwer. "Het gaat van onbetaalbaar naar extreem onbetaalbaar binnen een aantal jaren. En bij afkopen zijn het zulke grote bedragen, dat is niet op te hoesten. Dus ja, wat moet je? Waarschijnlijk naar buitenwijken van Nederland verhuizen."

De demonstratie moet bewerkstelligen dat het gemeentebestuur opnieuw naar het onderzoeksrapport gaat kijken. Daarnaast is er de hoop dat het hele beleid wordt herzien en op de schop gaat. " Zet huiseigenaren niet klem en ga met ons in gesprek om een goed erfpachtsysteem te maken, want dat kan zelfs heel simpel", aldus Koen de Lange. "Het erfpachtsysteem is bewust heel ingewikkeld gemaakt zodat niemand het meer begrijpt en ontzettend veel geld kwijt is."

De meerderheid in de gemeenteraad heeft besloten het erfpacht-rapport van Berenschot te bespreken als het stadsbestuur ook een reactie heeft opgesteld. Dat gebeurt naar verwachting begin volgend jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938