Eigen doelpunt en penalty bezorgen Ajax de zege in beroerde Klassieker

19 december 2021, 16.27 uur · Aangepast 19 december 2021, 20.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

In een erbarmelijke jubileumeditie van de Klassieker heeft Ajax aan het langste eind getrokken. De Amsterdammers wonnen in Rotterdam met 0-2 van Feyenoord in een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende. Een eigen doelpunt en een benutte penalty hielpen Ajax aan de 0-2 overwinning.

Voor de aftrap van de Klassieker hing een gespannen sfeer rondom De Kuip, want de spelersbus van Ajax werd bekogeld en fans staken vuurwerk af voor het stadion. Op het veld was echter weinig spektakel te beleven in de openingsfase. Beide ploegen oogden zenuwachtig en maakten veel fouten.

Over

Feyenoord kreeg via Jens Toornstra de eerste kans van de wedstrijd, maar de middenvelder schoot over. In de 19e minuut kreeg Ajax eem domper te verwerken met het uitvallen van Lisandro Martinez, waardoor coach Erik ten Hag genoodzaakt was te wisselen.

De Rotterdammers oogden angstig en Ajax hanteerde een laag tempo. Daardoor zat de wedstrijd lang vast, werden veel overtredingen gemaakt en was scheidsrechter Dennis Higler druk met het uitdelen van kaarten. In de eerste helft slingerde hij liefst vijf spelers op de bon.

AT5

Geheel in stijl kwam één minuut voor de rust de openingstreffer tot stand. Ajax leed slordig balverlies op het middenveld en Toornstra leverde vervolgens ook zomaar in bij Steven Berghuis. De middenvelder, die in de zomer de pikante overstap naar Amsterdam maakte, had een fraaie steekpass voor Dusan Tadic in huis, waarna Marcos Senesi de bal ongelukkig achter Justin Bijlow werkte: 0-1. Net zoals vorig seizoen opende de centrale verdediger van Feyenoord de score in de Klassieker met een eigen goal.

Beter

De intenties na rust waren van beide kanten een stuk beter. Daardoor ging het tempo omhoog en was er iets meer leven in de brouwerij. Tot grote kansen leidde dat echter niet. Invaller Reiss Nelson schoot in kansrijke positie over namens Feyenoord. De Rotterdammers hanteerde een aanvallendere tactiek en trokken daarna het initiatief iets meer naar zich toe.

De momenten van opleving waren een bal tegen de hand van Schuurs, maar scheidsrechter Higler besloot de bal niet op de stip te leggen. Twintig minuten voor tijd schoot invaller Cyriel Dessers raak op aangeven van Guus Til, maar de oud-AZ'er stond buitenspel. Bij Ajax namen de personele problemen richting het einde toe, want Ryan Gravenberch vroeg om een wissel, maar Ajax was al door de wisselmomenten heen.

Aanvaller Nelson haalde de opgekomen invaller Devyne Rensch neer met een snoeiharde tackle, waarna Dusan Tadic de strafschop verzilverde: 0-2.