Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen kerstboomkopers, wel oliebollen: "Het is eigenlijk uitgestorven"

19 december 2021, 19.03 uur · Aangepast 20 december 2021, 07.02 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De harde lockdown komt keihard aan bij ondernemers. Daarnaast was het voor sommigen van hen nog wennen vandaag. Zo zong er toch nog een kerstkoor in de Haarlemmerbuurt en had de oliebollenkraam bij tuincentrum Osdorp, waar het vanwege de kerstbomenverkoop normaal gesproken razend druk zou zijn, nauwelijks klanten. 

De parkeerplaats was vrijwel leeg. "Je gaat het proberen", zei de oliebollenverkoper. "Je gaat het wel zien. Je doet je best. En dan hopen dat het wat wordt. Het is de eerste dag. Mensen zijn nog aan het kijken. Af en toe komt er iemand langs die het op social media heeft gelezen. Maar voor de rest is het eigenlijk uitgestorven."

De straatmanager van de Haarlemmerbuurt vond het niet netjes om het al geboekte kerstkoor, dat was geboekt om het winkelend publiek te vermaken, af te zeggen. "Ik had ze twee keer geboekt. Ik laat ze vandaag gewoon maar gezelligheid brengen. En zoals je ziet is het eigenlijk best nog wel druk op straat."

"Dit zijn voor ons de belangrijkste weken van het jaar", vertelde een ondernemer in de buurt. "Er zijn weken dat je bijna niets verkoopt, maar de laatste week van december en de eerste week van januari zijn onze topmaanden. Daarmee compenseer je iets van andere weken en maanden. Dus ik kan niet zonder deze weken."

Ze zegt dat ze het gevoel heeft dat ze niet serieus genomen wordt. "Het klinkt heel dramatisch om te zeggen. Maar ik red het anders niet. Na de afgelopen maanden ook."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938