Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overtollig kerstvoedsel wegens plotselinge lockdown gedoneerd aan allerarmsten

22 december 2021, 07.00 uur · Aangepast 22 december 2021, 07.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Door de plotselinge lockdown zitten veel restaurants, cateraars en leveranciers met overtollig voedsel. Een flink aantal bedrijven heeft daarom besloten het eten te doneren aan goede doelen zoals stichting Blije Buren. Zij draaien de komende week overuren om Amsterdammers die het goed kunnen gebruiken een smakelijke Kerstmis te bezorgen. 

Volgens Peter Gualterus, voorzitter van Stichting Blije Buren, is het sinds de invoering van de harde lockdown drukker dan ooit. Supermarkten, restaurants, grote leveranciers: ze namen allemaal contact op met goede doelen om het eten dat zij niet meer kunnen verkopen te doneren. Zo ontving de stichting kilo's fruit en maaltijdsalades, maar ook 1.000 liter houdbare melk en kleine kerstbomen die normaal ter decoratie in horecazaken zouden worden gebruikt.

Quote

''Voor de horecaondernemers is het heel verdrietig, maar misschien moet dit juist de kerst van liefdadigheid worden''

peter gualterus - stichting blije buren

In zijn distributiecentrum, gelegen achter het oude Slotervaartziekenhuis, wordt alles verdeeld en opgehaald door andere organisaties om het voedsel te verdelen onder minder bedeelde Amsterdammers. De maaltijden komen terecht bij onder andere ongedocumenteerden, daklozen, statushouders en gezinnen met weinig geld.

''Voor de horecaondernemers is het heel verdrietig, maar misschien moet dit juist de kerst van liefdadigheid worden zodat de spullen niet weggegooid worden'', zegt Peter.

Licht in het duister

Latifa El Mesnaoui is vrijwilliger bij Stichting Blije Buren en vindt het fijn dat ze haar steentje kan bijdragen: ''Ik kan zoveel mensen blij maken. Kosteloos maar niet moeiteloos kan ik echt iets toevoegen in hun leven. Een beetje licht in het duister noemen we dat."

Ook een cateraar die broodjes, soepen en salades langs komt brengen stimuleert de saamhorigheid in deze tijd: "Heel veel mensen hebben het al heel erg moeilijk en als je iemand blij kan maken met mooie, fijne dingen - daar wordt iedereen gelukkig van denk ik."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938