Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe maatregel om toeristische winkels te weren: "Zijn we er? Nee, maar we gaan ermee verder"

24 december 2021, 16.45 uur · Aangepast 25 december 2021, 11.59 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Door het verwijderen van toeristische functies van 165 panden in de binnenstad probeert de gemeente de monocultuur in het centrum verder tegen te gaan. Op termijn moet het zorgen voor een ander aanbod.

Het gaat om panden in straten met postcodegebied 1012, waaronder het Damrak, de Haarlemmerdijk, de Kalverstraat, de Lange Niezel, de Leidsestraat, de Nieuwendijk en de Nieuwezijds Voor- en Achterburgwal. De eigenaren van de panden mogen daar per direct geen toeristenwinkel, sekswinkel, smartshop en horeca in openen, als dat er niet nu al in zit.

AT5 / Martijn van Veen

De bedoeling is dat er in de panden een andere invulling komt voor een breder publiek, zoals een kleding- of boekenwinkel, een kapper of fysiotherapeut, een schoenmaker of sportschool. De door het stadsbestuur aangewezen panden staan nu leeg, of er zit iets anders in dan de nu verboden functie.

Souvenirwinkel blijft souvenirwinkel

Op de meeste panden zitten echter meerdere functies. Het kan dus zo zijn dat een pand waarin een souvenirwinkel zit door de maatregel geen sekswinkel meer mag worden, maar het dus wel een souvenirwinkel blijft. Omdat de functies er maar eenmalig worden afgehaald, zal ook bij een toekomstig faillissement een nieuwe souvenirwinkel in het pand kunnen terugkeren.

Bestaande panden

Eerder werden nieuwe toeristenwinkels in de binnenstad al door de gemeente in de ban gedaan, maar mochten bestaande ijswinkels, kaaszaken en ticketshops blijven bestaan. Deze nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat ook in bestaande panden er straks minder toeristische winkels kunnen komen. "Het zijn allemaal stappen vooruit," zegt wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken). "Omdat we vinden dat de binnenstad in de eerste plaats is voor de Amsterdammer die daar woont. Belangrijk is ook dat we andere stappen zetten. We zijn bijvoorbeeld bezig om een pot met geld te creëren van 10 miljoen euro. Om bijvoorbeeld panden op te kopen. Dus ja, dit is weer een betekenisvolle stap vooruit. Zijn we er? Nee, maar we gaan ermee verder."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938