Start van hoofdcontent

Stad

nl

ME blijft zondag paraat voor ongeregeldheden rond verboden coronaprotest

30 december 2021, 17.37 uur · Aangepast 30 december 2021, 18.24 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Inter Visual Studio

De Mobiele Eenheid (ME) blijft ondanks een eerder aangekondigde staking zondag toch paraat, melden de politiebonden. De bonden vrezen dat er ongeregeldheden ontstaan, omdat een anticoronademonstratie door de Amsterdamse driehoek is verboden.

De politiebonden kondigden gisteren aan dat ze zouden gaan staken tijdens de coronademonstratie vanwege de hoge werkdruk bij de politie, maar vanmiddag werd die demonstratie door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) verboden.

De politiebonden schrijven dat zij vermoeden dat het demonstratieverbod vermoedelijk tot ongeregeldheden zal leiden en dat de politie-inzet niet wordt afgeschaald. De werkonderbreking bij de politie gaat wel door, maar in afgeslankte vorm.

Aangifte

Michel Reijinga, een van de organisatoren van de coronademonstratie, vindt dat hij slachtoffer is van het conflict rond het personeelstekort bij de politie. Hij gaat aangifte doen tegen de gemeente wegens smaad en laster. "Ik denk dat er nog veel meer koffiedrinkers zullen zijn dan vorig jaar."

AT5

Aangepaste vorm

De opgeroepen actie zullen zondag bij aanvang van hun dienst verzamelen voor een vakbondsbijeenkomst van maximaal een uur. Daar zal worden voorgelegd om bij een volgende actie de paraatheid van de inzetbare ME en overige politiemensen aan te passen, zoals op een centrale locatie blijven staan en pas op te treden bij ernstige bedreigingen van de openbare orde.

De demonstratie werd door de Amsterdamse driehoek verboden omdat de organisatie niet zou willen meewerken aan een goed verloop ervan. Ook heeft de politie aanwijzingen dat personen en groepen uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938