Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coalitiepartijen D66 en PvdA twijfelen over aantal camera's rond Sloterweg

20 januari 2022, 12.02 uur · Aangepast 20 januari 2022, 22.17 uur · Door Stefan Bunschoten

Het is nog niet helemaal zeker dat er inderdaad ook op de Laan van Vlaanderen in Nieuw-West kentekencamera's komen die doorgaand verkeer weren. Coalitiepartijen D66 en PvdA wilden de tweede variant, met alleen camera's op de Sloterweg, vanmorgen nog niet uitsluiten. 

Dat bleek tijdens een debat met wethouder Egbert de Vries (Verkeer) vanmorgen. Hij wil dat variant 2a, met kentekencamera's op zowel de Sloterweg als Laan van Vlaanderen wordt ingevoerd. Er wordt al jaren over de Sloterweg gesproken, volgens de gemeente is het er veel te druk en onveilig. De gemeenteraad kan als tweede optie wel nog voor variant 11 kiezen, daarbij zijn er geen kentekencamera's op de Laan van Vlaanderen.

Vreemd

"Variant 11 klinkt ook logisch", zei D66-raadslid Jan-Bert Vroege. "Als je al die straten gaat afsluiten met een knip, terwijl ze bedoeld zijn voor autoverkeer, komt dat toch vreemd over." GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting verweet hem vervolgens 'slappe knieen', maar dat vond Vroege onterecht. "We zijn altijd helder geweest, die knip moet er komen." De D66'er wil op basis van de antwoorden van de wethouder het standpunt bepalen.

Arjan Miedema (PvdA) wees er, net als verschillende bewoners en meerdere oppositiepartijen, op dat er een waterbedeffect kan optreden in andere delen van Nieuw-West. "Zou je niet met 11 kunnen beginnen en opschalen naar 2a?", vroeg hij zich af. Ook hij benadrukte dat zijn standpunt nog niet vaststaat. De VVD en ChristenUnie twijfelen ook nog over de twee varianten. DENK en JA21 zijn tegen variant 2a. 

Quote

"Mijn motto is: beter drie minuten later thuis, dan een buurtbewoner in het ziekenhuis"

bewoner laan van vlaanderen

Deze week vonden er twee inspreekavonden plaats over de plannen van de gemeente. Daar kwamen naast tegenstanders ook voorstanders van variant 2a aan het woord. "Mijn motto is, beter drie minuten later thuis, dan een buurtbewoner in het ziekenhuis", zei een bewoner van de Laan van Vlaanderen gisteren.

De meeste raadsleden hadden die avonden gevolgd. SP-fractievoorzitter Erik Flentge: "Het is eigenlijk ontzettend treurig dat we in onze stad  zulke situaties laten plaatsvinden." Hij is, net als GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen, voor variant 2a.

Quote

"Omrijden weegt minder zwaar ten opzichte van de veiligheid en leefbaarheid in omliggende straten"

egbert de vries, wethouder verkeer

De Vries benadrukte dat dit deel van Nieuw-West volgens hem niet onbereikbaar wordt voor auto's. "De enige groep die er wellicht serieus last van heeft zijn de winkeliers die mogelijk minder klanten krijgen. Maar voor het andere, mensen die minder moeten omrijden, dat weegt het college minder zwaar ten opzichte van de veiligheid en leefbaarheid in omliggende straten."

Zowel coalitie- als oppositiepartijen vonden dat er snel maatregelen genomen worden op de S106, S107 en de rotonde in Lijnden om te zorgen dat auto's daar makkelijker kunnen doorrijden en er minder file's ontstaan. Bewoners en automobilisten vragen daar al langere tijd om.

AT5

De Vries noemde die zorgen terecht. Hij gaf aan dat er met de gemeente Haarlemmermeer over de rotonde in Lijnden gesproken wordt en dat dat punt mogelijk eerder aangepakt gaat worden. Verder gaat hij, 'in de volgende fase', het aantal automobilisten dat straks met een ontheffing over de Sloterweg mag rijden mogelijk uitbreiden. Verschillende raadsleden stelden dat voor. "Ik snap heel goed de vragen die hierover zijn gesteld", zei De Vries. Het kan namelijk ook helpen met de spreiding van het verkeer." 

Volgende week kiest de gemeenteraad met welke variant er verder gegaan wordt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938