Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nog jaren filerijden bij Nieuw-West: aanpak rotonde uitgesteld

29 september 2021, 15.15 uur · Aangepast 29 september 2021, 16.10 uur · Door Stefan Bunschoten

De aanpassing van de rotonde in Lijnden, vlakbij Nieuw-West en de A9, is op de lange baan geschoven. Bij de rotonde ontstaat volgens automobilisten dagelijks file. De situatie zal nog zeker vier jaar hetzelfde blijven en de vrees is dat het er nog veel drukker wordt. 

De rotonde staat op de grond van de gemeente Haarlemmermeer. Maar omdat veel Amsterdammers en werknemers van Amsterdamse bedrijven deze route nemen, zou de gemeente Amsterdam er geld voor uittrekken. Piet Boon van bewonersgroep GoedBeterWest! zag in een gemeentelijk document dat dat voorlopig niet meer zo was.

Op de rotonde broeden lepelaars

Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West bevestigt dat het bedrag voor de aanpassingen van de rotonde "naar achteren geschoven" is. Volgens hem wordt de rotonde waarschijnlijk in 2025 aangepakt. De reden voor het uitstel is de aanwezigheid van broedende lepelaars midden op de rotonde en dat de   "planvorming moet worden afgestemd / aangepast op de aanpak van de nabijgelegen brug en de mobiliteitsplannen Nieuw-West".

Boon maakt zich zorgen om de situatie, mede omdat de Sloterweg straks waarschijnlijk voor niet-bewoners afgesloten wordt. "We snappen dat die Sloterweg veiliger moet. Maar dan moet er een alternatief komen. Dan moet dus deze rotonde verbeterd worden. Dan moet er iets gedaan worden aan de doorstroming op de hoofdwegen."

Quote

"In Nieuw-West moet ruimte blijven voor de auto. Daar wordt te makkelijk overheen gestapt"

piet boon, bewonersgroep GoedBeterWest

Boon hoopt dat er alsnog gezorgd wordt dat het verkeer in Lijnden en Nieuw-West kan doorrijden. Hij zegt dat hij van politici vaak te horen krijgt dat Amsterdammers de fiets en het openbaar vervoer moeten gebruiken in plaats van de auto.

"Maar dat is niet het alternatief voor een stadsdeel zoals Nieuw-West, maar ook Noord of Zuidoost", vindt Boon. "Daar zijn de afstanden groter. Daar zijn woonwijken neergezet waar de werkgelegenheid niet in de buurt is. Daar moet ruimte blijven voor de auto. Je ziet gewoon dat daar te makkelijk overheen gestapt wordt."

Een woordvoerder van wethouder Egbert de Vries (Verkeer) laat weten dat uit onderzoek blijkt dat de omliggende wegen van de Sloterweg voldoende capaciteit hebben voor het extra verkeer. "Met behulp van knips wordt de verkeersveiligheid en leefbaarheid verbeterd", aldus een woordvoerder. "Na invoering van de maatregelen wordt gemonitord om te zien of deze zowel in Amsterdam als in Haarlemmermeer de beoogde effecten hebben op de verkeersveiligheid en doorstroming."

Morgen zal Boon tijdens een commissievergadering aandacht vragen voor de verkeerssituatie in het stadsdeel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938