Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verhit debat over paarden in Stopera: "Ik zou nu ook liever door het bos rennen"

27 januari 2022, 22.15 uur · Aangepast 3 februari 2022, 17.13 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Een voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren over het stoppen van subsidies aan evenementen met dieren heeft gisternacht tot een verhit debat geleid in de Stopera.

Beide partijen richtten hun pijlen met name op het paardensportevenement Jumping Amsterdam in de Rai. Volgens raadsleden Jenneke van Pijpen (GroenLinks) en Anke Bakker (Partij voor de Dieren) hebben sportpaarden vaak pijn en verwondingen. Ze riepen het stadsbestuur op 'te onderzoeken of en hoe subsidieverlening aan evenementen met dieren kan worden uitgesloten in de daartoe bestemde regelingen'.

Quote

"Wil GroenLinks ook het paard van Sinterklaas verbieden?"

diederik boomsma, cda

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma vond het een vreemd voorstel. "Wil GroenLinks ook het paard van Sinterklaas verbieden?", vroeg hij zich tijdens de gemeenteraadsvergadering, rond 00.45 uur, af. Dat ontkende Van Pijpen eerst, maar na doorvragen gaf ze aan dat het 'wel een gevolg zou kunnen zijn' van de motie. 

"Paarden vinden het alleen maar leuk om lekker op pad te gaan", vond Boomsma. "En dat geldt ook voor de paardensport en Jumping Amsterdam. Lekker springen. Ik vind het nogal een veronderstelling om te doen alsof die paarden daar ontzettend onder lijden allemaal. Ja, natuurlijk gedrag, zoveel mogelijk. Wij mensen hebben ook niet altijd ons natuurlijk gedrag. Voor mij is het misschien ook geen natuurlijk gedrag om de hele avond in deze zaal te zitten. Ik zou nu ook liever door het bos gaan rennen."

Quote

"In de staart van het debat is er plotseling emotie"

femke halsema, voorzitter gemeenteraad

Halsema, die als voorzitter de gemeenteraadsvergadering in goede banen moest leiden, constateerde dat er 'in de staart van het debat' plotseling emotie was. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) benadrukte daarna dat Jumping Amsterdam al zestig jaar plaatsvindt in de stad en zei dat de organisatie al moet voldoen aan bepaalde eisen voor het dierenwelzijn. Een dierenarts bekijkt of de paarden goed verzorgd worden.

Na een minutenlange schorsing bleken GroenLinks en de Partij voor de Dieren het niet meer met elkaar eens over hun voorstel. De Partij voor de Dieren wil namelijk van alle evenementen met dieren af en GroenLinks had het na de schorsing specifiek over paardensport en evenementen waarbij dieren 'niet hun natuureigen gedrag kunnen vertonen'. 

In een reactie aan De Telegraaf heeft Halsema laten weten dat het paard bij de Sinterklaasintocht in ieder geval niet verdwijnt. "Zolang ik burgemeester ben, zit de Sint in Amsterdam op een paard.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938