Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nanninga: "Ton subsidie voor boek Anne Frank moet terug"

2 februari 2022, 21.45 uur · Aangepast 3 februari 2022, 12.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

JA21 raadslid Annabel Nanninga wil dat wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani de verleende ton subsidie voor het internationale onderzoeksteam voor het boek 'Het verraad van Anne Frank',  terugvordert. 

Het Nieuw Israëlietisch Weekblad meldde dit weekend dat diverse wetenschappers die als expert zijn opgevoerd in de subsidieaanvraag helemaal niet betrokken waren bij het onderzoek. "Ik neem het de wethouder ook niet kwalijk. Er werden grote namen genoemd en begrijp wel dat de subsidie verleend werd. Maar achteraf blijkt dat wat er voorgespiegeld werd niet klopte, dus moet die subsidie terug", aldus Nanninga.

Volgens de fractievoorzitter van JA21 kan het geld beter worden geïnvesteerd in andere zaken. "We kunnen het beter investeren in bijvoorbeeld het Nationaal Holocaust Museum of in het Joods Akkoord dat veel raadsleden hebben ondertekend. Lessen over de Holocaust kunnen dat geld ook heel goed gebruiken."

Nanninga wil komende raadsvergadering mondelinge vragen stellen aan Meliani hierover, maar ziet het absoluut niet als de schuld van de wethouder. "Het is niet dat de wethouder het verprutst heeft, het is ook de taak van de raad om hier een betere controle op uit te voeren."

Quote

"We kunnen het beter investeren in het Nationaal Holocaust Museum of in het Joods Akkoord"

Annabel nanninga - ja21

Gevoelig onderwerp

Ook CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is het eens met de vragen van Nanninga. "Het is zo een gevoelig onderwerp en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Amsterdam, dat mag je alleen met grote zorgvuldigheid behandelen", laat Boomsma weten. 

Ook ligt volgens Boomsma de schuld niet bij Meliani. "Je moet er ook vanuit kunnen gaan dat wat er in de aanvraag staat gewoon klopt."

Kritisch op het boek

Uit het onderzoek van het internationale coldcaseteam kwam naar voren dat Anne Frank zeer waarschijnlijk zou zijn verraden door Arnold van den Berg, een Joodse notaris. Volgens het onderzoek zou Van den Bergh de familie hebben verraden om zo zijn eigen gezin te redden. 

Anne Frank-specialist David Barnouw zei eerder tegen AT5/NH Amsterdam dat hij kritisch op het boek was. "Er zit geen smoking gun bij deze man. En een anoniem briefje, daar geef ik als historicus minder om. Dat kan iedereen geschreven hebben."

Ook heeft de uitgeverij van het boek, Ambo Anthos,  excuses aangeboden. Extra drukken van het boek zijn uitgesteld. De uitgeverij stelde niet kritisch genoeg te zijn geweest. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938