Start van hoofdcontent

Ajax

nl

25 jaar Cruyff Foundation: "Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen"

8 februari 2022, 20.34 uur · Aangepast 9 februari 2022, 14.10 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het 25ste jubileum van de Cruyff Foundation werd vandaag gevierd in Betondorp, de wijk waar de  legendarische voetballer is opgegroeid. Ambassadeurs Frank Rijkaard, Soufiane Touzani en Marlou van Rhijn waren aanwezig om deze speciale dag te vieren. 

Dit jaar bestaat niet alleen de Foundation 25 jaar, maar Johan Cruijff zou ook zijn 75ste verjaardag tegemoet gaan. Een dubbel jubileum dus. "Ik heb Cruijff natuurlijk leren kennen als jongetje van achttien", vertelt oud-voetballer Frank Rijkaard. "Daar kun je ontzettend veel van leren, maar ook van genieten. Ik heb dat absoluut als een voorrecht gezien."

Ook straatvoetballer Soufiane Touzani  benadrukt hoe belangrijk Cruijff nog steeds voor hem is: "Hij is het rolmodel voor rolmodellen."

Cruijff richtte de Foundation in 1997 op om kinderen met en zonder beperking de mogelijkheid te bieden om te sporten. De Cruyff Foundation doet dit bijvoorbeeld door trapveldjes te plaatsen in woonwijken, de zogenoemde Cruyff Courts. In de stad zijn er achttien van dit soort veldjes, maar wereldwijd zijn het er zo'n 275, in 22 verschillende landen.  

Quote

"Door de open dag van de Foundation kreeg ik steeds meer vertrouwen in wat ik allemaal kon"

Marlou van Rhijn

De organisatie staat voor meer dan alleen trapveldjes voor kinderen uit de buurt. Zo worden kinderen met een handicap gestimuleerd om te bewegen door bijvoorbeeld speciale sportmaterialen te leveren. Paralympics-kampioen Marlou van Rhijn is als klein meisje geïnspireerd door de organisatie: "Ik ging vroeger altijd naar de open dag van de Foundation, daardoor kreeg ik steeds meer vertrouwen in wat ik allemaal kon en ging ik ook makkelijker in de wijk sporten."

Tegeltje

Als man van vele bekende uitspraken kon een citaat van Cruijff vandaag niet ontbreken. Daarom is een van Cruijff zijn uitspraken naast het veldje ingemetseld: "Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen."

Het komende jaar zal de Foundation nog meer evenementen organiseren om het bijzondere dubbele jubileum te vieren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938