Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema onverbiddelijk voor nachtclubs die opengaan: "Ze weten echt wat de sanctie is"

11 februari 2022, 20.00 uur · Aangepast 12 februari 2022, 00.57 uur · Door Ronald Olsthoorn

Clubs in de stad die morgen meedoen aan de protestactie 'De nacht staat op' en de deuren openen,  kunnen de dag erna een boete van 4.500 euro op hun deurmat verwachten. 

AT5

"Ze weten echt wat de sanctie is, ik heb met hen gepraat, ze hebben waarschuwingen gekregen, dus ze weten wat er staat te gebeuren", zegt Halsema vanavond in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester

Bij een vorige actie in de cultuursector kwam bijvoorbeeld het Concertgebouw nog weg met een officiële waarschuwing, maar dat zal nu dus niet gebeuren. Halsema: "We kunnen niet anders omdat wij weten dat er heel veel kaarten zijn verkocht, dat het uitgaanspubliek in Amsterdam ook voorbereid wordt op een avond uit, dat zowel in de tijd veel langer is - in de cultuursector was het twee a drie uur en daarna kregen ze een waarschuwing, maar de nachtsector laat weten dat ze eigenlijk de hele nacht door willen en dan met een overtreding die wel wat forser is en dat betekent dat we ook forser moeten handhaven."

Quote

"We gaan niet de politie met grote overmacht de club insturen, dat kan niet"

burgemeester Halsema

Halsema begrijpt wel de boosheid en moedeloosheid bij clubs en hun bezoekers: "We delen in hun frustratie, ik begrijp heel goed dat zij denken: we staan alsmaar achteraan."

Ze vervolgt: "Het
is niet tegen de clubs gericht maar heeft heel veel te maken met de activiteiten die er plaatsvinden. Namelijk: heel erg dicht op elkaar dansen. Dat is als corona door het land waart een lastige activiteit, maar dat is voor de clubs wel een heel hard gelag geweest. Morgenavond mag het niet, maar ik hoop wel voor daarna dat de clubs wel weer heel snel mee mogen gaan doen."

Quote

"Het is ons er niet om te doen om de burgemeester in een lastig parket te brengen"

Pieter de kroon, Overleg Amsterdamse clubs

Maar wie bereid is de boete voor lief te nemen, hoeft niet bang te zijn dat het feestje wordt stilgelegd. Er zal alleen "geconstateerd" worden of de regels worden overtreden. "We gaan niet de politie met grote overmacht de club insturen, dat kan niet", aldus de burgemeester. 

Pieter de Kroon, voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs, laat vrijdagavond aan AT5 weten dat de clubs gewoon van plan zijn de deuren te openen zaterdag. "De preventieve last onder dwangsom verandert het voornemen van de clubs om zaterdag open te gaan niet", zegt De Kroon, "Het is ons er niet om te doen om de burgemeester in een lastig parket te brengen. We proberen het zo redelijk mogelijk te doen, vragen onze gasten voor 23.00 uur binnen te zijn."

Kijk hieronder het hele Gesprek met de Burgemeester:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938