Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdams Volt-Kamerlid definitief uit fractie gezet na meldingen grensoverschrijdend gedrag

26 februari 2022, 12.31 uur · Aangepast 26 februari 2022, 15.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Volt heeft het Amsterdamse Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan definitief uit de fractie gezet na onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Volgens fractievoorzitter Laurens Dassen zijn er 13 meldingen gedaan 'uiteenlopend van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie'.

Gündogan kwam vorig jaar als nummer twee van Volt de Tweede Kamer in, waar ze zich onder meer bezighoudt met defensie, financiën en onderwijs. Twee weken geleden werd het Kamerlid plotseling geschorst na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De partij wilde toen niet verder ingaan op wat die meldingen inhielden, en zette het Kamerlid op non-actief zonder ook haarzelf van de precieze inhoud op de hoogte te brengen.

Volgens een verklaring van fractievoorzitter Dassen wilde het integriteitsbureau dat de partij had ingeschakeld ook met Gündogan spreken over de aantijgingen, maar is zij daar niet op ingegaan. "Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij", aldus Dassen in de verklaring. "Na een laatste gesprek met Nilüfer bleek haar positie onhoudbaar en hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar fractielidmaatschap te beëindigen."

Gündogan spande onlangs een kort geding aan tegen haar schorsing. Die zaak zou komende dinsdag dienen. Ze gaf eerder al aan dat ze sowieso Kamerlid wilde blijven.

Haar advocaat Geert-Jan Knoops laat weten in de aanloop naar dat kort geding niet te willen reageren. Volgens hem komt Gündogan vanmiddag zelf met een verklaring.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938