Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ook bij Ajax ging het over Oekraïne: "Antony had er heel veel last van"

2 maart 2022, 18.54 uur · Aangepast 2 maart 2022, 20.37 uur · Door Quirien Euwe

Donderdagavond neemt Ajax het in Alkmaar op tegen AZ in de halve finale van het bekertoernooi. Op de persconferentie voorafgaand aan dat duel ging het zodoende over de Alkmaarders, maar ook zeker over de situatie in Oekraïne en die van oud-Ajacied David Neres.

Na het gelijkspel in Lissabon woensdag, verloor Ajax zondag bij Go Ahead en dus liet de ploeg van Erik ten Hag voor het eerst dit seizoen twee opeenvolgende wedstrijden punten liggen. Maar voor zorgen is het echt nog te vroeg, vindt Ten Hag. "Bij Willem II hebben we een heel normale prestatie geleverd en bij Benfica was het de eerste helft meer dan okee. Nu hebben we anderhalve wedstrijd slecht gespeeld, dus dan moeten we niet gelijk in de paniekstand schieten. Maar dat het niet goed was is wel duidelijk. Dat hebben we benoemd en we weten wat er beter moet."

Wijndal staat op een lijstje

Rechtsback Noussair Mazraoui ontbreekt donderdag; hij liep zondag een knieblessure op. Hoe ernstig dat is, is nog niet duidelijk. Jurriën Timber is er waarschijnlijk wel weer bij. En ook Daley Blind zal waarschijnlijk 'gewoon' in de basis staan. Op de linksbackpositie krijgt hij al het hele seizoen het vertrouwen boven Nico Tagliafico. Ten Hag legt uit waarom.

"Ten eerste omdat de organisatie verdedigend heel goed staat, die laatste linie. Daar speelt Daley een heel belangrijke rol in. Bovendien brengt hij zoveel. In zijn passes en keuzes en vooral in zijn packing passes (pass door meerdere linies heen, red.)", zegt Ten Hag. "Dat is absoluut een toegevoegde waarde in ons opbouwende aanvalsspel." Ook ging het nog even over de linksback van de tegenstander donderdagavond, Owen Wijndal, in wie Ajax interesse heeft, verklapte Ten Hag. "Ja, die staat al een tijdje op ons lijstje."

Neres en Antony

Maar ook bij Ajax ging het de afgelopen dagen natuurlijk veel over de situatie in Oekraïne, waar Neres vastzat. Zondag kwam het goede nieuws dat de Braziliaan het land veilig had verlaten. "Dat is zeker een thema geweest", zegt Ten Hag. "Via de spelers hebben we contact gehad met David. Hij heeft ook contact gehad met ons teammanagement. Wij zijn natuurlijk betrokken."

Later op de dag beweerde de vriendin van Neres, Kira Winona, overigens iets heel anders. Ook zij had gehoord wat Ten Hag over de situatie had gezegd. "Wat een onzinverhaal!", deelde ze op Instagram. "Ajax gaf helemaal niks om David! Ze hebben nooit gevraagd of het goed ging. We hebben om hulp gevraagd en toen zeiden ze dat het niet hun probleem was." Inmiddels is het bericht van haar account verwijderd.

Medeleven of niet, voor één speler waren de afgelopen dagen extra zwaar. "Nou, Antony heeft daar zeker een aantal dagen heel veel last van gehad", zei Ten Hag. "Die vond het heel erg moeilijk en hij was heel bezorgd. Dat lijkt me normaal als je zo'n broederband hebt, dat je die angsten deelt. We waren in ieder geval blij toen we het bericht kregen dat hij safe was."

Wedstrijd teruggekeken

Gelukkig voor nu geen zorgen over Neres dus en zodoende kan het vizier volledig op donderdagavond. Eerder dit seizoen verloor Ajax in de Arena van AZ, Ten Hag bekent die wedstrijd deze week nog eens terug te hebben gekeken. "Destijds deden ze een aanpassing, maar dat wil niet zeggen dat ze dat morgen weer doen. Misschien doen ze zelfs wel een andere aanpassing", aldus Ten Hag. "Het is een 'finale' en daar kijken we met z'n allen naar uit."

Het duel in Alkmaar begint donderdagavond om 20.00 uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938