Start van hoofdcontent

Koopkrachtcrisis

nl

Buurtinitiatief van kokende Sonja door inflatie in gevaar: "Prijzen zijn het dubbele geworden"

7 maart 2022, 07.00 uur · Aangepast 5 september 2022, 14.42 uur · Door Jimmy Miltenburg

De prijsstijgingen veroorzaakt door inflatie zijn duidelijk voelbaar voor het buurtinitiatief van Sonja Hendriksma in Noord. Ze kookt voor mensen die dat nodig hebben, bijvoorbeeld door financiële problemen, maar nu producten steeds duurder worden gaat het kookbudget razendsnel op. 

In buurtcentrum De Valk staat Sonja in de keuken. Ze heeft ditmaal verse groenten gedoneerd gekregen en dus kan ze aan de slag. Een groentestamppot met rookworst staat op het menu. Voor tientallen mensen in de buurt maakt ze wekelijks maaltijden. Onder andere eenzame ouderen, daklozen en mensen met een kleine portemonnee helpt ze met de verse maaltijden, maar door de inflatie is er het nodige veranderd. 

"Ik merk van de stijging dat ik heel veel aanmeldingen krijg", legt ze uit. "Ik heb in nog geen twee weken tijd vijf aanmeldingen erbij. Dat is vrij veel." Sonja helpt met haar initiatief mensen die het volgens haar echt nodig hebben. Onder andere buurtgenoten die door de prijsstijgingen plots in financiële nood verkeren, maar nog niet bij de voedselbank terecht kunnen. 

Schuldsanering

Op en onder de armoedegrens leven. Sonja weet wat het is, want ruim drie jaar lang liep ze in de schuldsanering. Een warme maaltijd ontvangen is dan een welkom geschenk. "Het is ook het praatje dat je doet bij de mensen, want door de armoede heb je eenzaamheid". vertelt ze. "Mensen laten je vallen. Je hebt geen vrienden meer, die ben je kwijt. Mensen kijken je aan als je bij de voedselbank loopt, de buren staan je aan te kijken." 

De prijsstijgingen raken de portemonnee van vele individuen, maar ook de mogelijkheden om voor de grote groep hulpbehoevenden te koken staan onder druk. Sonja krijgt subsidie en giften, maar haar berekeningen laten zien dat ze niet tot aan de zomer kan doen met het budget. Normaal gesproken lukt dat wel. "Ik reken 3 euro per maaltijd, maar dat red ik niet meer", aldus Sonja. "De prijzen zijn gewoon het dubbele geworden."

Crowdfunding

Zo is haar initiatief, dat al lange tijd loopt, op zoek naar een oplossing voor het probleem van de duurdere producten. Het komt erop neer dat financiële hulp de uitkomst zal zijn. "We hopen op donaties voor onze crowdfunding", legt ze uit. "Maar ook vragen we bij winkels of er nog producten over zijn dat we kunnen overnemen voor een leuke prijs."

Update 18.00 uur:
Sonja heeft inmiddel haar doel behaald

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938