Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werknemers chemiebedrijf Albemarle dreigen met staking

7 maart 2022, 11.13 uur · Aangepast 7 maart 2022, 13.28 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De 450 medewerkers van het chemiebedrijf Albemarle dreigen deze week hun werk neer te leggen als het bedrijf niet tegemoetkomt aan hun eisen voor loonsverhoging en verbeterde regelingen voor zwaar werk. Vakbond FNV heeft het bedrijf een ultimatum gegeven tot dinsdag om 12.00 uur.

De werknemers willen een directe loonsverhoging van 5 procent. Het bedrijf wil het loon wel met dat percentage verhogen, maar dan in twee stappen: 2 procent per 1 april 2021 en 3 procent een jaar later, voor een cao van 18 maanden. Dat voorstel is door een ruime meerderheid van de werknemers verworpen.

Afbouwregeling

Maar het is de werknemers vooral te doen om betere werkomstandigheden, meldt vakbond FNV. Die zijn, zeker voor oudere werknemers, volgens de vakbond niet goed. "De regeling die Albemarle oudere werknemers in de ploegendienst biedt om af te bouwen is onacceptabel: 86% werken tegen 93% salaris, met 100% opbouw van pensioen," zegt Esam Laassal, bestuurder van FNV Procesindustrie. "En daar zou je dan pas gebruik van kunnen maken vanaf drie jaar voor je AOW. Wij willen een nette regeling van 80% werken tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw voor alle medewerkers."

Quote

"De regeling die Albemarle oudere werknemers in de ploegendienst biedt om af te bouwen is onacceptabel."

Esam Laassal, FNV Procesindustrie

Volgens Laassal zijn de medewerkers bereid om deze week te staken. "‘De mensen staan klaar om actie te voeren. Albemarle heeft tig kansen gehad om dit te voorkomen. We hebben bijna een jaar met de directie onderhandeld over een cao met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, heel veel gesprekken gevoerd en keer op keer benadrukt wat de werknemers belangrijk vinden. Maar het bedrijf trekt zich niets van hen aan."

'Zo snel mogelijk er uit komen'

In een reactie tegen Het Parool zegt fabrieksdirecteur Arno Quist dat hij nog niet in wil gaan op de aangekondigde acties. "Ik ga maandag om tafel met ons team. Mijn insteek is er zo snel mogelijk uit te komen. Ik werk al sinds 1985 bij het bedrijf en hoor goed wat onze medewerkers willen. Alleen kan ik niet voor Sinterklaas spelen. We zitten best in zwaar weer door de hoge gasprijs. En we moeten van het moederbedrijf onze eigen broek ophouden.”

Albemarle produceert katalysatoren voor chemiebedrijven en raffinaderijen. Die kunnen hiermee schonere brandstof maken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938