Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers binnenstad willen verlenging coronasteun: "Failliet gaan is geen optie"

9 maart 2022, 12.00 uur · Door Lotte Rigter

De nieuwe Amsterdam City Index, het jaarlijkse overzicht van de economische staat van de binnenstad, laat zien dat het nog altijd niet goed gaat met de economie in het centrum. Hoewel de meeste coronaregels inmiddels zijn losgelaten, laat meer dan 40 procent van de ondernemers weten dat het nog steeds slecht of zeer slecht gaat met hun zaak. 

AT5

Dat werd bekend tijdens de presentatie van de jaarlijkse index van ondernemersvereniging Amsterdam City in de Beurs van Berlage. Zij peilen elk jaar wat de mening is van ondernemers in de binnenstad over het ondernemersklimaat. Volgens voorzitter Willem Koster valt het dit jaar op dat de klap van vorig jaar iets is ingelopen. "Maar we zijn er nog lang niet als het gaat om het aantal bezoekers in de binnenstad."

Corona

De coronacrisis is een mokerslag geweest. Zo waren er in 2017 bijna drie keer zoveel hotelovernachtingen per jaar dan in 2021 en waren er meer dan drie miljoen minder passagiers op Schiphol. Het is voor de ondernemers zelf dan ook geen verrassing dat veertig procent zegt dat het slecht gaat met hun zaak. "De horeca is natuurlijk het meest gesloten geweest. De hotels zitten met bezettingsgraden die zo laag zijn, die draaien gewoon nog steeds ontzettend verlies", verklaart Pim Evers van de Amsterdamse Koninklijke Horeca Nederland. 

Quote

"De ondernemer zelf is helemaal niet zo hard gesteund"

pim evers - koninklijke horeca nederland

Dat maakt het volgens Koster ook lastig om om te gaan met het herstel van de crisis. "De schulden weer een beetje recht kunnen trekken, dat is nog wel echt een groot probleem. De coronasteun ten behoeve van de ondernemers die zo afhankelijk zijn van die bezoekers, die moet eigenlijk gewoon blijven, in ieder geval. We kunnen niet zonder."

Evers is het hier mee eens. "Heel veel ondernemers hebben deze crisis gefinanciert op een manier, want de steun was niet voldoende. En de steun was vooral voor externe partijen, maar de ondernemer zelf is helemaal niet zo hard gesteund."

Economie van de binnenstad in cijfers

Toch zien ondernemers ook dat de toekomst hoop biedt. Meer dan vijftig procent van de ondervraagden zegt positief of zelfs zeer positief gestemd te zijn over het voortbestaan van hun bedrijf. Het jaar daarvoor vond slechts 38 procent dat. 

"Ondernemers geloven in hun eigen product en bedrijf. Dat doen zo op een zodanige wijze dat ze zeggen : er kan gebeuren wat er gebeurt, maar wij gaan dit overleven!", concludeert Koster. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938