Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kijk terug: solidariteitsactie voor Oekraïne op de Dam

12 maart 2022, 17.54 uur · Aangepast 12 maart 2022, 19.54 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Kijk hier de solidariteitsactie op de Dam voor Oekraïne terug. Bij de manifestatie hield burgemeester Femke Halsema onder anderen een toespraak. De demonstratie in Amsterdam was één van de vele demonstraties die vandaag worden gehouden in verschillende Europese steden. 

Burgemeester Halsema begon haar toespraak door zich te richten op de aanwezige Oekraïners. "Waar je ook vandaan komt, welke taal je ook spreekt. We verenigen ons in shock en woede als we de beelden vanuit Oekraïne zien. Samen applaudisseren wij voor jullie kracht en menselijkheid. We zijn met jullie, whonij staan aan de kant van Oekraïne."

"Twee en een half miljoen mensen hebben al moeten vluchten voor Poetins leger. Ook op dit moment, komen mensen hier aan op het station", gaat de burgemeester vervolgens in het Nederlands verder. "Laten wij sterk zijn, hier in deze stad, in dit land, in Europa. En laten wij vluchtelingen beschermen. Net als de Russische Amsterdammers, die bij ons horen."

Twee minuten stilte 

Naast de toespraak van Halsema was er een programma dat bestond uit muziek en andere sprekers. Zo traden Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels en Het Amsterdams Andalusisch Orkest op.

De andere sprekers waren de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, Emiel de Sévrèn Jacquet, uitgever van The Moscow Times Derk Sauer en stadsdichter Marjolijn van Heemstra. 

Aan het einde van de demonstratie werden er twee minuten stilte gehouden voor de situatie in het Oost-Europese land en werd het volkslied van het land gezongen door een bekende Oekraïense artiest. 

Volledige toespraak burgemeester Halsema:

Hello Amsterdam!

I want to welcome the members of the international community in Amsterdam, and especially Ukrainians. Both, Ukranians who already live in Amsterdam for a long time,  and those who have just arrived. Forced to flee from Putins violence. Welcome! Today, we express our solidarity with you. In Amsterdam. And in Rotterdam, Arnhem and Tilburg. And also, in Rome, Florence, Vienna, Oslo, Marseille, Riga, Helsinki and many other European cities.

No matter where we are from, no matter what language we speak, we unite in shock and rage, when we see the images from Ukraine, filled with grief and pain. And together we salute you for your courage and your humanity. We stand with you! We stand with Ukraine today!

Hallo Amsterdam!

Afgelopen week sprak ik Oekraïense Amsterdammers. Zij slapen niet meer. Verscheurd door zorgen. Over hun familie en vrienden, het lot van hun vaderland. Overdag werken zij met man en macht om hun landgenoten op te vangen, te helpen, te steunen. Twee en een half miljoen mensen hebben al moeten vluchten voor Poetins leger. Ook op dit moment, komen mensen hier aan op het station. Moeders die een kinderwagen voor zich uitduwen, kinderen oververmoeid. Opa’s en oma’s, die hun hele leven hebben moeten achterlaten.

Laten wij sterk zijn, hier in deze stad, in dit land, in Europa. Onze armen openen, ook al gaan we een onzekere tijd tegemoet. Ook al zullen wij de gevolgen van de oorlog voelen. En laten wij vluchtelingen beschermen. Net als de Russische Amsterdammers, die bij ons horen.  

De Spaanse dichter Garcia Lorca zei ooit: "Het meest vreselijke van alle gevoelens is het gevoel van gestorven hoop." Dus laten wij hoop bieden. De hoop dat Europa zich verenigt, dat de Europeanen schouder aan schouder staan. De hoop dat het Oekraïense verzet, de helden van Oekraïene, sterker en moediger is dan het Russische leger. De hoop dat de menselijkheid het uiteindelijk wint van geweld en van onderdrukking. Laten wij hoopvol zijn dat het Russische volk de despoot Poetin stopt.

Laten wij hoopvol zijn voor het Oekraïense volk. Laten wij tegen hen zeggen dat de tanks die Kyiv omsingelen, de raketten die Mairiupol en Charkov bestoken, de vrijheid van ons allemaal bedreigen. Laten wij ons aanhoudend en overal in Europa, uitspreken. In een taal die iedereen verstaat. Van democratie, van solidariteit. Van verzet tegen agressie. De taal van hoop. Van Stockholm tot Sevilla, Tallinn tot Turijn, Assisi tot Amsterdam! Oekraïners. Wij staan naast jullie! Zolang als nodig is. Tot Oekraïne veilig is, vrede kent. Tot Oekraine vrij is!

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938