Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marktwaakhond: 'Overname afvalverwerker AEB vraagt om meer onderzoek'

11 april 2022, 21.59 uur · Aangepast 11 april 2022, 23.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is er nog niet over uit of het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zomaar overgenomen kan worden. Uit het eerste onderzoek van de waakhond blijkt dat er onder meer prijsstijgingen kunnen ontstaan als het bedrijf in handen van het Rotterdamse AVR komt.

AT5 / Luuk Koenen

Volgens de Autoriteit zijn er naast AEB en AVR weinig andere concurrerende bedrijven in het westen van het land. Vergelijkbare bedrijven die er wél zijn, zijn te klein om nieuwe klanten aan te trekken en kunnen dus moeilijk met één grote speler concurreren, aldus de waakhond. Volgens de ACM hebben klanten van de twee bedrijven dus geen volwaardig alternatief wanneer er een overname komt.

Willen de AEB en de AVR de overname toch doorzetten, dan moeten ze bij de ACM aankloppen om een vergunning aan te vragen. Die zal in dat geval verder gaan met het onderzoek.

Problemen

Na aanhoudende problemen bij de afvalverwerker besloot het het college in 2019 om AEB te privatiseren. Nadat de verkoop door de coronacrisis uitgesteld werd, bereikte Amsterdam afgelopen december een akkoord met AVR. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938