Start van hoofdcontent

Stad

nl

Expert bekijkt schimmelhuizen Wildemanbuurt: "Heel moeilijk om dat hier te voorkomen"

13 april 2022, 07.00 uur · Aangepast 27 november 2023, 16.55 uur · Door Simone Langejan & Uma Kagenaar

Een bezoek van de schimmelexpert van de GGD bevestigde eigenlijk wel wat veel bewoners van huurwoningen in de Wildemanbuurt ook wel wisten. Het is hardnekkig en moeilijk tegen te gaan. "Je moet wel heel voorzichtig wonen wil je dit tegengaan", vertelt Rob van Strien van de GGD. "Maar voorkomen is in dit soort huizen erg moeilijk."

Schimmel in de badkamer zien de meeste mensen wel vaker, ook in moderne huizen. Maar in de Wildemanbuurt hebben veel bewoners ook last van schimmel in slaap- en woonkamers. In het huis van Mohamed en zijn gezin, waar AT5/NH Amsterdam eerder ook al een reportage maakte, ziet Van Strien de problemen in de slaapkamer met eigen ogen.

Als adviseur milieu en gezondheid bij de GGD Amsterdam heeft Van Strien direct in de gaten wat de oorzaak van de problemen is: vocht dat zich gemakkelijk door het huis verspreidt en moeilijk weg kan. "Zeker met de badkamer zo dichtbij krijg je gemakkelijk veel vocht in de aangrenzende slaapkamer, en dan krijg je condensatie en schimmelgroei", zo wijst hij aan.

Vaker astma

Mohamed weet het zeker: de schimmel in huis heeft direct gevolgen voor de gezondheid van de kinderen. "Het is echt ongezond voor ze, ze hoesten de hele dag", beschrijft hij. Of de klachten met zekerheid zijn verbonden aan de schimmel in huis, durft Rob niet met zekerheid te zeggen. "Elke situatie is immers weer anders", zegt hij.

Wel is hij bekend met veel wetenschappelijk onderzoek over het verband tussen vochtige huizen en gezondheidsproblemen. "Mensen die in een schimmelige woning wonen, hebben vaker last van luchtwegklachten, hoesten, neusklachten en ook wel vaker last van astma." En als ze dan astma hebben, is die vaak ook nog eens zwaarder.

Droog

De expert ziet een verantwoordelijkheid voor de woningcorporatie, maar ook voor de bewoners. Zij moeten het huis zo droog mogelijk houden, bijvoorbeeld door goed te stoken. Daarbij helpt het ook om tegelijkertijd goed te ventileren door een raampje open te houden - dag en nacht.

Verder is het handig om de deur naar de badkamer dicht te houden en binnenshuis geen was te drogen. Allemaal heel specifieke gebruiksaanwijzingen, die eigenlijk niet meer passen bij deze tijd. "Dit is een wat oudere flat, daar moet je heel voorzichtig in wonen wil je geen schimmelproblemen krijgen."

Gesprekken

Woningcorporatie Stadgenoot, de eigenaar van de flat, zegt te werken aan een plan om meerdere problemen in de buurt aan te pakken. Dit 'integrale plan' besteedt ook aandacht aan bijvoorbeeld de veiligheid en de sociale voorzieningen in de buurt. "Alleen het verbeteren van woningen en openbare ruimte leidt niet tot een oplossing voor alle problemen in de buurt", aldus een woordvoerder in een schriftelijke reactie.

De bewoners hebben zich verenigd in een actiegroep om aan te dringen op verbetering. Zij roepen op tot sloop en nieuwbouw en hopen dat dit zo snel mogelijk kan gebeuren. Deze week vinden er gesprekken plaats tussen onder meer stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Stadgenoot. De actiegroep laat weten dat Stadgenoot aankomende donderdag met een update komt over de toekomstplannen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938