Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wie zijn de verzetshelden achter de straatnamen? "Ze waren moedig en misschien ook wel bang"

1 mei 2022, 09.08 uur · Door AT5 Producties

Vlak na de oorlog werden zo'n 80 straten in Slotermeer vernoemd naar Amsterdamse verzetshelden. Sinds twee jaar zijn daarbij borden en foto's geplaatst zodat je meer te weten kunt komen over bijvoorbeeld Willem Arondéus, Joop IJisberg en Hester van Lennep. 

AT5

"We wilden dat ook de buurt meegeven", zegt Shirley Brandeis die de teksten schreef, enthousiast gemaakt door initiatiefnemer Paul Fennis die met zijn Geef Straten een Gezicht op meer plekken in de stad actief is. "Van dit was Joop IJisberger, dit was Willem Arondéus. Ze hebben een verhaal, hadden familie, waren vader of iemands zoon. Ze waren dan wel moedig, maar misschien waren ze ook wel bang."

Quote

"Zeg de mensen dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn"

laatste wens verzetsstrijder willem arondéus

Op Reina Prinsen Gerlings na, waren alle straten wel naar mannelijke verzetshelden vernoemd. Een paar jaar terug kwam daar verandering in toen vrouwen als Henriëtte Pimentel, Jacoba van Tongeren en Frida Belinfante een brug kregen die naar hen werd vernoemd. "Je wilt in het leven toch ook eigenlijk een brug zijn", aldus Brandeis op de Hester van Lennepbrug. 

AT5 besteedt op 4 en 5 mei veel aandacht aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei volgen we vanaf 19.00 uur de Stille Tocht vanaf het Stadhuisplein naar de Dam, met aansluitend de Nationale Herdenking. Op 5 mei zijn we tussen 17.30 uur en 19.30 uur live in de stad voor alle activiteiten rond Bevrijdingsdag. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams 4 en 5 mei comité .

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938