Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kijk terug: de Stille Tocht, door de Joodse buurt en langs het Namenmonument

5 mei 2022, 10.52 uur · Aangepast 3 mei 2023, 15.37 uur · Door AT5 Producties

Na twee jaar kon de nationale herdenking op de Dam woensdagavond weer doorgaan mét belangstellenden. Voorafgaand daaraan vond het Amsterdamse gedeelte van de herdenking plaats: een stille tocht langs plekken in de stad die van belang zijn geweest voor de Joodse gemeenschap. AT5 was er live bij. 

De tocht startte op het plein voor de Stopera en ging onder meer door het hart van de oude Joodse buurt. Voor het eerst ging de stoet langs het Holocaust Namenmonument, dat in 2021 werd onthuld. De tocht eindigde op de Dam. Daar hoorden we van enkele belangstellenden hun redenen om naar de Dam te komen. Kijk de uitzending terug in bovenstaande video.

AT5 besteedt op 4 en 5 mei veel aandacht aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei volgen we vanaf 19.00 uur de Stille Tocht vanaf het Stadhuisplein naar de Dam, met aansluitend de Nationale Herdenking. Op 5 mei zijn we tussen 17.30 uur en 19.30 uur live in de stad voor alle activiteiten rond Bevrijdingsdag. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams 4 en 5 mei comité .