Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen doorkomen aan door werkzaamheden bij de Dam: "Ze staan tegen je aan gedrukt"

18 mei 2022, 07.30 uur · Aangepast 18 mei 2022, 07.53 uur · Door Stefan Bunschoten

Het is al een paar weken afzien voor fietsers en voetgangers rondom de Dam. In verschillende straten wordt gewerkt en dat zorgt op bijvoorbeeld de kruising met de Paleisstraat en Nieuwezijds Voorburgwal voor grote drukte op het kleine stukje overgebleven stoep. 

Bewoner Kees Taal kijkt vanaf zijn woning op het kruispunt en de stoep. "Dit is dus nog rustig", vertelt hij op maandagochtend. "Zaterdag en op andere dagen is het nog eens tien keer zo druk. En dan staan ze echt tegen je aan gedrukt."

Het werk heeft veel impact op fietsers, omdat er in de omgeving nog veel meer wegwerkzaamheden zijn. "Het is natuurlijk mooi dat de straat vernieuwd wordt. Alleen van mijn huis naar mijn werk is er geen route waar je niet stukken moet lopen", zegt een fietser.

Dat het grootste deel van de stoep nu open ligt komt omdat ook de kabels en leidingen aangepakt worden. "Dus dan hou je nog maar een beperkte ruimte over voor voetgangers", zegt Cleo Wever, omgevingsmanager van de gemeente. "Helemaal afsluiten doen we niet, omdat we het hier bereikbaar moeten houden."

Quote

"Wij bepalen zelf wel wat goed voor ons is. Zolang we elkaar niet overhoop rijden is het niet zo'n drama"

fietser

Een deel van de fietsers stapt vanwege het werk af en loopt dan over de stoep, maar als het aan de gemeente ligt, fietsen ze vanwege de drukte op de stoep om. Dat ziet lang niet iedereen zitten. "Dit is Amsterdam. Republiek Amsterdam. Wij bepalen zelf wel wat goed voor ons is. Zolang we elkaar niet overhoop rijden is het niet zo'n drama."

Het werk aan het kruispunt zal naar verwachting tot eind juni duren. De krappe stoep zal waarschijnlijk over een paar weken al wel weer breder worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938