Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam heeft er vijf sterrenrestaurants bij

30 mei 2022, 13.00 uur · Aangepast 30 mei 2022, 20.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vijf Amsterdamse restaurants hebben vandaag hun eerste Michelinster gekregen. Dat is bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse uitreiking in Theater DeLaMar. Restaurants De Juwelier, Zoldering, Lars en De Kas kregen één ster. De vijfde nieuwkomer, Flore, krijgt er zelfs twee.

Flore bestaat pas een jaar. Het vervangt restaurant Bord'Eau (één ster), dat door chef-kok Bas van Kranen een jaar geleden werd omgedoopt tot wat het nu is. 'De conscious fine dining van Van Kranen staat vandaag helemaal op de kaart' aldus Michelin over het nieuwe concept.

De Juwelier, een restaurant aan de Utrechtsestraat, was eerder op de middag al in de prijzen gevallen. Het restaurant, dat al een tijdje met spanning op de uitslag zat te wachten, kreeg een ster voor wat de jury 'traditionele power, moderne frisheid en Franse finesse' noemt.

Ook de chef-kok van De Juwelier, Yoran Jacobi, wordt in het zonnetje gezet: hij wint de Young Chef Award. "Yoran Jacobi kookt straight to the point met soms (onterecht) miskende producten. Intens, matuur, verfijnd", is het oordeel van de Michelin-inspecteurs.

'Meeslepend'

Een ander restaurant dat vanaf vandaag een Michelin-ster heeft is Zoldering: net als De Juwelier in de Utrechtsestraat te vinden. Volgens de jury heeft het allemaal te maken met 'het meeslepende huwelijk van geweldige wijnen en uitbundige Franse smaken' die je bij het eethuis proeft.

Ook Lars, het restaurant van Lars Scharp, viel in de prijzen. Volgens Michelin maakt hij zijn culinaire belofte 'met veel vakmanschap waar.' Ook De Kas, vorig jaar nog winnaar van de Green Star - een ster voor restaurants met een duurzame kaart - is vanaf dit jaar een sterrenrestaurant.

Naast Ciel Bleu, Restaurant 212 en Spectrum is Flore nu één van de vier Amsterdamse restaurants met twee sterren. Daarnaast telt de stad nu 19 restaurants met een ster. Restaurant Vermeer is het enige eethuis dat die sterrenstatus kwijt is geraakt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938