Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Bos kampt met achterstallig onderhoud: "Structureel 7 miljoen op jaarbasis nodig"

30 mei 2022, 18.00 uur · Aangepast 31 mei 2022, 13.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Volgens wethouders Jakob Wedemeijer (SP) van Openbare Ruimte en Groen en Egbert de Vries (PvdA) van Verkeer, Water en Luchtkwaliteit is het achterstallige onderhoud van het Amsterdamse bos de afgelopen jaren flink opgelopen. Volgens de wethouders is structureel 7 miljoen op jaarbasis nodig om achterstallig onderhoud te kunnen wegwerken. 

Dat schrijven wethouders Jakob Wedemeijer (SP) en Egbert de Vries (PvdA) in een brief aan de gemeenteraad.

"Sinds de jaren tachtig is er geen extra structureel budget voor het beheer en onderhoud Bos
vrijgekomen, integendeel door verschillende ombuigingen is er effectief minder beschikbaar.
Hierdoor is het achterstallig onderhoud van het Bos flink opgelopen", schrijven de wethouders in hun brief. "Zonder extra structurele middelen daalt het kwaliteitsniveau van het groen, de paden en de bruggen en worden er nieuwe achterstanden opgebouwd."

7 miljoen extra

In november van vorig jaar kwam er eenmalig 8 miljoen euro vrij voor het Amsterdamse Bos. Maar dat is niet genoeg, concluderen wethouders Wedemeijer en De Vries in hun brief aan de raad."Om het resterende achterstallig onderhoud te kunnen wegwerken en de ‘continuïteit van recreatie, sport en educatie te waarborgen’ is er structureel 7 miljoen op jaarbasis nodig", aldus de wethouders. Daarnaast gaat het bos zelf jaarlijks 1 miljoen extra genereren. Door bijvoorbeeld parkeerheffing in te voeren en het verhogen van de tarieven op evenementen. 

Niet in één keer

Het totale budget hoeft niet in één keer beschikbaar te komen. Er wordt uitgegaan van een
ingroeimodel waarbij er jaarlijks meer structureel budget aan de bosbegroting wordt toegevoegd. De wethouders hopen dat er eind 2030 voldoende middelen zijn om het bos 'duurzaam op orde te houden'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938